UMS Terus Ke Hadapan Membina Kecemerlangan Ilmu

KOTA KINABALU: Lawatan singkat Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustain Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah di negeri Sabah bersama rombongan baginda dalam Kembara Kenali Borneo baru-baru ini banyak rahmah dan hikmahnya.

Pelbagai aksi lucu yang disantuni kemesraan yang sangat akrab ditunjukkan oleh rakyat Malaysia di negeri Sabah di segala ceruk yang dilalui. 

Berhujan dan berpanas, anak-anak kecil, inan dan beliau (orang tua) serta orang-orang kampung dan warga sekolah hinggalah ke pekerja pasar raya dan kakitangan organisasi kerajaan tidak melepaskan peluang menanti dengan penuh keterujaan ketibaan rombongan ini.

Kendatipun begitu, mereka yang berbaris di sepanjang jalan rasa terhibur dengan apa yang mereka lakukan dengan ikhlas demi ingin menatap sendiri wajah-wajah yang disayangi oleh mereka. 

Video-video yang tersebar luas di pelbagai laman media sosial menjadi bukti betapa baginda berdua dan ahli keluarga ini amat disayangi oleh semua.

Singkat tapi amat bermanfaat. Rata-rata menerusi luahan warga maya dan rakyat menyuarakan agar Kebawah Duli Yang Maha Mulia Yang Di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong serta keluarga baginda akan kembali lagi melawat Sabah yang amat memerlukan Daulat Tuanku. 

Malah, ada yang sempat bergurau, agar kembara ini dipanjangkan lagi tempohnya.

Warga UMS turut berkesempatan berbaris di tepi jalan menanti kenderaan yang dinaiki oleh Duli Yang Maha Mulia Tuanku melalui hadapan pintu gerbang UMS. 

Hatta, terdapat dalam kalangan warga UMS ini sanggup memandu ke kawasan strategik agar dapat melihat dengan jelas rombongan baginda. 

Inilah perasaan cinta dan kasih yang tinggi kepada pemimpin yang telah tersemai dalam organisasi UMS sejak dahulu sehingga kini.

Semangat ketaatan yang tinggi kepada pemimpin sentiasa diterapkan dalam kalangan warga UMS disebabkan pemegang taruh universiti adalah dalam kalangan pemimpin, yakni pelajar yang datang dari seluruh negeri di Malaysia dan sebahagian besar darinya adalah dari negeri Sabah, di samping sejumlah pelajar antarabangsa dari pelbagai negara di seluruh dunia.

Majlis Konvokesyen UMS yang bakal diadakan dari 11 hingga 14 Disember 2023 ini kelak adalah buat kali yang ke-25. 

Ini bermaksud bahawa, telah ramai alumni universiti ini yang telah dan sedang membina kerjaya mereka di pelbagai sektor dan ada yang memilih untuk menjadi usahawan berjaya.

Ketinggian perwatakan kepemimpinan mereka ini adalah hasil daripada dedikasi para pensyarah dan keprihatinan pentadbir serta kakitangan sokongan di universiti ini.

Inilah yang terus diperkasa dan diupaya oleh Profesor Datuk Dr. Kasim Hj. Mansor, Naib Canselor UMS yang ke-7. 

Dalam setahun, UMS telah mendapat sokongan dana penyelidikan sebanyak RM25 juta tidak termasuk peruntukan dalam bentuk in-kind, dan terbaru, UMS buat kali pertama berjaya memperoleh markah penuh 100% dan penarafan lima bintang bagi Penilaian Kualiti Data MyMoheS 2023 oleh Kementerian Pendidikan Tinggi. 

Suatu kejayaan yang unggul. Fakta ini jelas menunjukkan, dalam masa yang singkat, rahmah dan hikmah menonjolkan berkat seorang pemimpin.

Salah satu daripada kejayaan yang dicapai ini adalah kerana kekuatan hubungan kerajaan negeri dan persekutuan, khususnya Kementerian Pendidikan Tinggi yang telah dicorakkan oleh Dr. Kasim Mansor.

Penulis,

Dr. Jakaria Dasan, 

Pengarah Komunikasi Korporat, Universiti Malaysia Sabah (UMS).