Lima tonggok utama beraksi malam ini, Josip Ivancic masih alami kecederaan – Kurniawan

KOTA KINABALU:  Kehadiran semula beberapa tonggak utama yang tidak beraksi minggu lalu diharap mampu membantu ‘The Rhinos’ mengutip tiga mata berharga dalam perlawanan menentang Kuala Lumpur City FC di Stadium Likas malam ini.

Ketua jurulatih Sabah FC, Kurniawan Dwi Yulianto berkata setakat ini Sabah FC masih belum mencatat kemenangan dalam tiga perlawanan terakhir selepas Liga Super disambung semula selepas berehat hampir dua bulan.

“Malam ini merupakan perlawanan yang sangat penting, kerana kita perlu meraih tiga mata penuh untuk mengukuhkan peluang serta memperbaiki kedudukan Sabah FC di tangga liga.

“Paling mengembirakan pasukan, semua pemain juga dapat beraksi kecuali penyerang import, Josip Ivancic yang mengalami kecederaan ketika aksi menentang Terengganu FC minggu lalu dan juga Park Taesu yang masih belum pulih sepenuhnya daripada kecederaan” katanya.

Beliau berkata demikian dalam kenyataan media yang dikeluarkan di Kota Kinabalu hari ini.

Kurniawan berkata ketika sesi latihan terakhir skuad badak petang  semalam beliau sudah mengenalpasti calon terbaik untuk mengisi kekosongan yang ditinggalkan Josip yang lebih mesra dipanggil Yoyo oleh rakan sepasukannya.

“Kita mempunyai beberapa pemain yang tidak beraksi di Kuala Terengganu minggu lalu seperti Alto Linus dan Randy Baruh yang kini berada dalam tahap terbaik mereka untuk diturunkan dalam kesebelasan utama malam ini,” katanya.

Menurut Kurniawan kehadiran mereka sudah tentu memberi impak positif buat Sabah FC dalam aksi pertemuan menentang KL City FC malam ini di Stadium Likas,” katanya.

“Saya berharap apa yang dirancang dapat dilaksanakan malam ini sekali gus Sabah FC meraih tiga mata penuh selain mohon doa daripada penyokong dan peminat setia Sabah FC di seluruh negeri ini,” katanya.

Sabah FC berjaya meraih satu mata selepas seri tanpa jaringan pada aksi pusingan pertama menentang Kuala Lumpur City FC di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur.