Jurulatih bola sepak perlu fokus tanggungjawab – Alijus

KOTA KINABALU : Naib Presiden I Persatuan Bola Sepak Sabah (SAFA), Datuk Alijus Sipil menasihatkan jurulatih khususnya yang terlibat dalam program pembangunan bola sepak supaya fokus terhadap tanggungjawab mereka bagi memastikan hasilnya dapat dinilai dan dihargai.

Katanya, program pembangunan bola sepak di TABS SAFA Bandaraya umpamanya memerlukan komitmen jurulatih yang mempunyai kesungguhan untuk menjayakan program tersebut.

“Saya fikir komitmen semua jurulatihnya sangat penting dan harapan saya mereka mesti berfikir panjang dan memberi tumpuan terhadap tugasan yang diberikan kepada mereka,” kata beliau yang juga penasihat TABS SAFA Bandaraya.

Selaku penasihat sudah menjadi tanggungjawabnya untuk berkongsi perkara yang positif kepada jurulatih terlibat menggalas tanggungjawab itu dengan baik dan berkesan.

“Fokuslah terhadap tugasan masing-masing sebagai jurulatih dan tidak dipengaruhi unsur-unsur lain yang boleh menjejaskan kerjaya masing-masing,” ujarnya.

Beliau menyatakan demikian pada majlis penyampaian surat pelantikan jurulatih TABS SAFA Bandaraya di Bilik Mesyuarat Stadium Likas, semalam.

Menurut beliau, pihaknya mengucapkan terima kasih kerana diberi penghormatan selaku penasihat TABS untuk menyampaikan surat pelantikan kepada jurulatih terbabit.

Alijus juga berharap TABS SAFA Bandaraya terus memainkan peranannya menjayakan program pembangunan bola sepak akar umbi di Sabah, lebih-lebih lagi dengan adanya kolaborasi yang baik dengan kelab profesional, Sabah FC.

Malah, program pembangunan yang dikendalikan TABS juga telah mendapat pengiktirafan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan ia memberi kelebihan kepadanya, tambah beliau.

Jurulatih Ismail Tudiki dilantik sebagai Ketua Jurulatih Baharu TABS menggantikan jurulatih Matasan Ahmad yang ingin berehat dari kejurulatihan.

Bagi menghargai sumbangannya, Matasan telah dilantik sebagai Naib Pengerusi III TABS SAFA Bandaraya.

Seramai 12 jurulatih lain termasuk empat yang tidak dapat hadir diberikan surat pelantikan masing-masing pada majlis tersebut.

Turut hadir ialah Pengerusi TABS SAFA Bandaraya Sulaiman Mohd. Noor, timbalannya Lokman Sunggim, Naib Pengerusi 1 S.A Ramlye dan ahli jawatankuasanya,Amirhad Yunus.