Zulkarnian Zakaria digantung mengadili Liga Malaysia 2023 – FAM

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Pengadil Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) mengenakan hukuman penggantungan secara serta-merta kepada Zulkarnain Zakaria daripada mengadili sebarang perlawanan Liga Malaysia 2023.

Setiausaha FAM, Noor Azman Rahman berkata, Jawatankuasa Penilaian Prestasi Pengadil FAM mendapati pengadil perlawanan tersebut, Zulkarnain Zakaria terkhilaf dalam mengintepretasi dua situasi pemberian sepakan penalti olehnya kepada pasukan Sabah FC pada minit 41 dan minit 90+9.

Katanya, ini susulan berhubung beberapa insiden membabitkan pengadil yang berlaku pada perlawanan Liga Super 2023 Sabah FC menentang Penang FC di Stadium Likas, Kota Kinabalu 17 Mac 2023 lalu.

“Jawatankuasa Pengadil FAM memandangkan serius perkara ini dan akan memberikan peringatan dan teguran keras kepada semua pengadil agar sentiasa optimum dalam menjalankan tugas dengan pemahaman bola sepak secara lebih holistik.

“Jawatankuasa juga tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan keras serta sewajarnya kepada mana-mana pengadil yang menampilkan mutu pengadilan tidak memenuhi piawaian ditetapkan pada perlawanan Liga Malaysia 2023 yang akan datang,” katanya dalam kenyataan rasmi hari ini.

Noor Azman berkata, Jawatankuasa Penilaian Prestasi Pengadil FAM diketuai Timbalan Presiden FAM, Datuk S. Sivasundaram selaku Pengerusi Jawatankuasa Pengadil FAM bersidang semalam bagi meneliti laporan daripada Penilai Pengadil perlawanan tersebut serta klip-klip rakaman video setiap insiden berkenaan.