Sekejap bermain striker, midfield dan turun ke bawah semata-mata untuk Sabah FC – Amri Yahya

PETALING JAYA: Berkongsi ‘Satu Mata’ dalam perlawanan pertama saingan Piala Malaysia merupakan langkah kanan kepada Sabah FC.

Pemain Penyerang Mohd Amri Yahya berkata, beliau bukan bermain sebagai individu atau untuk diri sendiri, malah menunjukkan komitmen sepenuhnya untuk pasukan yang diwakilinya.

Amri Yahya dalam aksi malam tadi. Gambar oleh: Sabah FC

“Saya tak kisah walaupun diletakkan bangku simpanan pun saya akan duduk. Saya bermain untuk pasukan Sabah FC bukan Individu. Ini prinsip saya pegang sejak dulu lagi.

“Saya berharap pemain-pemain lain akan memberi sumbangan yang terbaiklah untuk pasukan dan saya tidak kisah walaupun dalam masa permainan malam tadi sekejap bermain striker, midfield dan kadang-kadang saya turun bawah.

“Itu adalah satu sumbangan untuk pasukan bukan untuk diri sendiri dan saya berharap pasukan ini akan bangkit untuk perlawanan seterusnya,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas perlawanan malam tadi.

Amri berkata, beliau cukup mengenali Ketua Jurulatih Datuk Ong Kim Swee serta setakat ini tiada masalah mungkin bagi pemain di Sabah ini sesuatu yang baharu.

“Dengan ketegasan serta komitmen yang tinggi daripada Coach Datuk Ong saya tengok players lebih berdisiplin…saya berharap benda ini akan diteruskan untuk perlawanan seterusnya,” katanya.

Mengulas mengenai perlawanan malam tadi Amri berkata, beliau bersyukur pada  perlawanan pertama malam tadi Sabah FC tidak tewas sekali gus menyifatkan ia sebagai langkah terbaik untuk memberikan komitmen sepanuhnya kepada pasukan.

“Saya berterima kasih kepada Datuk Ong Kim Swee sebab sudi untuk menjadi coach pasukan Sabah FC.

“Saya berharap player lain akan dapat ikutlah apa sahaja yang coach berikan untuk pasukan Sabah dan saya yakin kita akan bangkit dalam Piala Malaysia ini dan saya memang tunggulah untuk perlawanan seterusnya,” katanya.

Menurut Amri, motivasi untuk pasukan adalah kemenangan, manakala jika tiada kemenangan semua pemain akan ‘Down’.

“Kali ini saya tak boleh down, kita akan bangkit pada perlawanan seterusnya dan saya berharap semua pemain dapat memberikan komitmen yang tinggi untuk perlawanan akan datang,” katanya