PRN: Tingkatkan usaha santuni pengundi di lapangan – Bung Moktar

JEMPOL(Negeri Sembilan): Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin mahu jentera BN melipatgandakan usaha dan kerja sepenuhnya pada masa kempen hanya berbaki tiga hari lagi.

Beliau berkata ini bagi menentukan semua calon BN-Pakatan Harapan (PH) menang dengan cemerlang.

Justeru, Bung Moktar berkata, jentera BN dari Sabah perlu meningkatkan kerjasama dengan jentera tempatan tempat  calon BN bertanding begitu juga sebaliknya  membantu calon dari PH di kawasan yang lain,” katanya.

Beliau  ditemui selepas menghadiri Ceramah Perdana di Pusat Daerah Mengundi (PDM) Taman Bahau dekat sini, kelmarin.

Hadir sama, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan, Ketua UMNO bahagian Labuan Datuk Mohd Rafi Datuk Ali Hassan dan Ahli Parlimen Jempul Datuk Shamsul Kahar.

Menurut Bung Moktar yang juga Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO , jentera BN-PH dalam tempoh yang singkat ini perlu memperhebatkan usaha memutihkan kawasan kelabu yang sudah dikenal pasti.

“Mereka perlu memfokuskan beberapa kawasan kelabu yang bercenderungan untuk menyokong calon calon Kerajaan Perpaduan,” katanya.

Dalam pada itu, Bung Moktar yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah berkata sepanjang tempoh menjelajah  ke beberapa PDM khsususnya di Selangor, melihat kerjasama jentera BN/PH begitu baik.

Katanya momentum ini perlu diteruskan sehingga ke hari pengundian dan peluang untuk mendapatkan kemenangan majoriti dua pertiga  mampu diperoleh sekiranya tumpuan lebih diberikan kepada kawasan-kawasan kelabu.

Bung menambah jentera BN-PH boleh meneruskan usaha memikat pengundi secara kempen fiizkal dimana menurut beliau kempen tersebut penghuni akan rasa lebih dekat dengan calon ketika berbual dari hati ke hari serta berkongsi masalah

“Kempen secara fizikal dilihat masih menjadi pilihan terbaik dalam pusingan terakhir ini bagi ‘mencuri’ hati terutama golongan pengundi lama, baharu dan atas pagar” katanya

Menurut beliau, kedua-dua kaedah sama ada menerusi media sosial atau fizikal perlu seiring, namun dalam usaha menarik sokongan pengundi pada saat-saat terakhir ini berkempen secara fizikal dengan berkunjung dari rumah ke rumah dapat membentuk sentuhan peribadi kepada penduduk.

“Sudah pastinya pengundi mahu mengenali calon mereka dengan lebih dekat dan mengetahui apa yang ditawarkan kepada mereka oleh calon serta parti. Jadi saya melihat kaedah berkempen secara fizikal masih relevan,” kata Bung Moktar yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah.