Kerajaan Negeri batal lesen cari emas di Bukit Tompong Ranau

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah telah membatalkan lesen mencari emas di Bukit Tompong Ranau berikutan kebimbangan alam sekitar daripada ratusan penduduk kampung berhampiran.

Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri Datuk Abidin Madingkir berkata, kerajaan negeri memutuskan untuk membatalkan lesen Sabah Mineral Management Sdn Bhd (SMM) melombong emas di Bukit Tompong, Ranau selepas bantahan penduduk kampung.

“Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor memutuskan bahawa lesen mencari gali perlu ditarik balik selepas saya membawa perkara itu kepada perhatiannya.

“Dengan pengumuman ini, keraguan dan kebimbangan penduduk di sini beberapa bulan lalu berakhir,” katanya kepada penduduk kampung di Balai Raya Kampung Bongkud seperti dilaporkan sebuah akhbar tempatan.

Penduduk kampung Bongkud dan Namaus di daerah Ranau telah membantah selama berbulan-bulan berhubung lesen mencari emas, bimbang kesan alam sekitar yang akan mengganggu mata pencarian mereka jika operasi perlombongan dimulakan.

Dengan bantuan parti politik tempatan Parti Kerjasama Anak Negeri (Anak Negeri), mereka telah menggesa kerajaan untuk menolak sebarang permohonan untuk mendapatkan lesen mencari galian, mengatakan bahawa bahan kimia toksik seperti merkuri yang secara tradisinya digunakan untuk memisahkan dan mengumpul ketulan emas sudah tentu mencemarkan sungai serta laluan air yang lain.