Hajiji mana peruntukkan RM130 juta selesaikan pemotongan bekalan elektrik dan air penduduk SFI – Abd Azis

SIPITANG: Lebih 2,000 pekerja serta ahli keluarga Sabah Forest Industries (SFI) terjejas teruk apabila Sabah Electricity Sendirian Berhad (SESB) memotong bekalan elektrik mereka berkuatkuasa semalam.

Ahli Majlis Tertinggi (AMT) Parti Warisan, Abd Aziz Taip berkata, tindakan ini dilihat sangat tidak berperikemanusiaan  menyebabkan penduduk terpaksa bergelap, tanpa bekalan eletrik dan air sekali gus mengakibatkan mengalami tekanan dalam kehidupan seharian mereka.

Katanya, siasatan awal mendapati pemotongan bekalan elektrik dan air ini adalah disebabkan berpunca daripada tunggakan bil yang tidak dapat dilunaskan.

“Kami mendesak agar Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor mengambil tindakan segera disamping bersikap proaktif untuk menyelesaikan masalah pemotongan bekalan elektrik dan air ini dengan secepat mungkin.

“Dalam masa sama kita tanya Hajiji, di mana peruntukan RM130 juta dijanjikan sebagai pampasan kepada pekerja SFI dan ahli keluarga yang terjejas sepertimana dinyatakan dalam Persidangan Belanjawan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah pada 28 November 2022 lalu,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Abd Azis berkata, penduduk SFI merupakan 100 peratus rakyat tempatan Sabah seharusnya diberikan pembelaan sewajarnya oleh pihak kerajaan negeri.

“Kita ingin tahu mengenai status terkini tindakan kerajaan untuk menyusun semula pembahagian pengurusan kawasan konsesi SFI yang didakwa akan memberikan pekerjaan semula kepada pekerja SFI yang terjejas?.

“Dalam tempoh sama apalah jenis bantuan yang telah dihulurkan kepada pekerja serta ahli keluarga…… Bilakah bantuan tersebut dapat diagihkan,” katanya.

Menurutnya, ketika ini lebih 2,000 penduduk SFI menantikan

segera bantuan yang dijanjikan bagi memastikan mereka dapat menyelesaikan masalah pemotongan bekalan elektrik dan air mereka.

“Disamping itu mana agensi atau jabatan yang menerima serta menguruskan peruntukan bantuan ini agar dapat disalurkan segera kepada pekerja SFI dan ahli keluarga mereka dalam tempoh terdekat,” katanya.

Abd Aziz berkata, Warisan Bahagian Sipitang memandang serius isu ini mendesak agar kerajaan negeri dibawah Gabung Rakyat Sabah dan Barisan Nasional (GRS-BN) dapat menyelesaikan masalah ini dalam tempoh terdekat.