Wira WARISAN jadi ‘Ejen Semak dan Imbang’ pastikan MA63 dilaksanakan – Khairuddin

KOTA KINABALU: Pergerakan Wira Parti Warisan (WARISAN) akan menjadi ‘Ejen Semak dan Imbang’ kepada perlaksanaan dasar kerajaan sekali gus pendesak kepada pelaksanaan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dalam Kerajaan Perpaduan.

Ketua Penerangannya, Khairuddin Daud berkata, semak dan imbang ini perlu berikutan komitmen yang dinyatakan dan dipersetujui dalam perjanjian ini berjaya dilaksanakan dalam tempoh masa lima tahun.

Katanya, ini adalah selaras dengan harapan rakyat yang memberikan mandat kepada parti membentuk Kerajaan Perpaduan.

“Wira Warisan akan menjadi mata dan telinga rakyat dalam memantau pelaksanaan komitmen yang disebutkan dalam persefahaman semalam untuk memastikan MOU ini benar-benar dilaksanakan dengan berkesan.

“Pembangkang kini juga dilihat tidak berminat mengemukakan polisi yang substantif serta hanya tahu bermain dengan sentimen perkauman dan keagamaan untuk menghasut rakyat,” katanya di sini hari ini.

Khairuddin berkata, ketika ini rakyat dan negara mahukan sebuah kerajaan yang kompeten, inklusif dan stabil dalam melaksanakan segala dasar.

“Kami berpandangan Kerajaan Perpaduan mampu melaksanakan kesemua komitmen ini asalkan pemimpin mengetepikan agenda politik masing-masing sekali gus menumpukan kepada agenda pembangunan negara serta pelaksanaan komitmen tadi,” katanya.

Khairuddin berkata, selain itu mereka menyeru agar pergerakan pemuda disetiap parti bersama-sama memainkan peranan semak dan imbang bagi menjayakan misi Kerjaan Perpaduan ini.