WARISAN kukuh, semakin mendapat sambutan di semenanjung – Shafie

KOTA KINABALU: Tindakan beberapa pemimpin utama meninggalkan Parti Warisan (Warisan) dilihat tidak mengugat kekuatan parti itu di negeri ini.

Presidennya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata, ini kerana WARISAN semakin mendapat sambutan di Semenanjung dengan kemasukan lebih ramai bekas pemimpin lama.

Katanya, ini terdiri daripada bekas ahli parti UMNO, MIC, MCA serta Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dijangka akan menyertai WARISAN dalam tempoh terdekat.

“Sepatutnya minggu ini saya berada di Johor untuk menerima kemasukan bekas ahli parti tersebut….Tapi tunggulah kerana saya tidak mahu cakap banyak.

“Kita serahkan kepada rakyat untuk menentukan kehidupan perjalanan negara ini. Banyak rakyat bersuara, kebencian mereka cukup tebal terhadap ahli-ahli politik.

“Bagaimanapun, perubahan tidak akan berlaku kalau kita tunggu ahli politik mengubahnya. Kita kena pastikan rakyat yang mengubah keadaan di negara ini,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media di Lapangan Terbang Antarabangsa (KKIA) hari ini.

Mengulas mengenai tindakan bekas Naib Presiden Warisan, Datuk Peter Anthony keluar parti, Mohd Shafie berkata, tindakan itu tidak akan menjejaskan kedudukan parti di Sabah.

Sokongan di peringkat akar umbi terhadap parti tidak goyah. Malah, sudah menjadi lumrah politik untuk berhadapan dengan pelbagai perangai.

Maka, tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Melalap keluar adalah haknya.

Mengulas lanjut, beliau berkata, tindakan terhadap Peter akan diserahkan kepada pihak berwajib kerana itu bukan kuasanya untuk menentukan.

“Dia sudah keluar, tindakan apa harus diambil. Saya simpati dengan beliau (Peter), saya faham keadaan dan tekanan yang dihadapi.

“Bukan saya tidak faham dan tidak tahu dunia politik kerana saya pun dahulu (ditekan) begitu juga, ditahan dan dikecam,” katanya.