Speaker DUN Sabah sahkan ADUN Sebatik kekal bebas, tiada kekosongan kerusi

Kadzim M Yahya

KOTA KINABALU (Bernama): Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah Datuk Kadzim M Yahya hari ini mengesahkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Sebatik Hassan A Gani Pg Amir kekal seorang ADUN bebas yang menyokong kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Kadzim berkata ini kerana surat letak jawatan ADUN Sebatik dikemukakan Parti Warisan Sabah (Warisan) semalam tidak efektif kerana ditandatangani terlebih dahulu dan tidak menyatakan sebarang tarikh.

Beliau berkata Hassan A Gani juga telah menghantar kepadanya akuan bersumpah dengan jelas menyatakan tiada niat untuk mengosongkan kerusi DUN di sebalik tindakannya keluar Warisan.

“Setelah saya meneliti kedua-dua dokumen berkenaan, saya mendapati surat peletakan jawatan dikemukakan oleh Warisan kepada saya yang dikatakan ditandatangani oleh YB (Yang Berhormat) Sebatik itu adalah pada sendirinya ‘ineffective’ (tidak efektif).

“Mengikut undang-undang yang kita ada sekarang, apa-apa peletakan jawatan ‘pre-sign’ dan ‘undated’ (atau) tidak bertarikh adalah batal. Justeru, berasaskan kepada itu, saya tidak dapat menerima surat itu sebagai peletakan jawatan,” katanya dalam sidang media di sini, hari ini.

Semalam, Hassan A Gani menyerahkan surat akuan bersumpah menyatakan beliau tiada hasrat untuk mengosongkan kerusi DUN Sebatik kepada Kadzim, pada 11.45 pagi di pejabatnya di Bangunan Dewan Undangan Negeri.

Setengah jam selepas itu, Setiausaha Agung Warisan Datuk Loretto S Padua pula menyerahkan surat ditandatangani lebih awal ke pejabat Kadzim untuk dipertimbangkan supaya kerusi DUN Sebatik dikosongkan.

Menurut kandungan surat bertarikh 26 Feb 2021 itu, Hassan A Gani menyerah dan memaklumkan meletak jawatan sebagai ADUN serta-merta selaras dengan ikrar kesetiaannya semasa dipilih menjadi calon bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah pada September tahun lepas.

Ditanya bagaimana pihaknya mengetahui surat peletakan jawatan itu ditandatangani lebih awal dan tidak bertarikh, Kadzim berkata Presiden Warisan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sendiri sebelum ini dilaporkan berkata semua calon parti itu telah membuat surat perakuan tersebut pada PRN Sabah.

“Kalau kita ambil kira kenyataan daripada Presiden Warisan dan Setiausaha Agungnya, mereka sendiri mengakui semua wakil-wakil, calon-calon (PRN Sabah) mereka telah membuat perakuan, tandatangan. Macam mana pula dari September (tahun lepas) boleh tetapkan 26 Feb untuk letak jawatan. Mana logiknya? Itu (surat) memang ‘undated’ dan ‘pre-signed’,” katanya.

SabahNewsToday

Leave a Reply