Sabah tuan rumah Mesyuarat Rangkaian Rizab Biosfera Asia Tenggara

KOTA KINABALU : Sabah akan menjadi tuan rumah kepada Mesyuarat Rangkaian Rizab Biosfera Asia Tenggara (SeaBRnet) ke-14 2023 dari 13 hingga 15 Nov di Hotel Hilton, di sini.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Christina Liew mengumumkan demikian selepas taklimat Timbalan Pengarah Taman-Taman Sabah Ludi Apin, semalam.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Noor ialah Penaung Jawatankuasa Induk SeaBRnet, dengan Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Panglima Safar Untong Safar sebagai salah seorang daripada empat penasihat.

“Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar (KePKAS) telah diberi mandat untuk menjadi tuan rumah Mesyuarat SeaBRnet, dengan Sekretariat SeaBRnet sebagai penganjur bersama.

“Perjumpaan yang bertemakan ‘Membayangkan Rakyat dalam Rizab Biosfera Hidup Dalam Harmoni dengan Alam Semula Jadi’ akan merangkumi sesi khas Rangkaian Rizab Biosfera Asia-Pasifik.

“Sekitar 15 negara, termasuk Myanmar, Laos, Timor-Leste dan Micronesia, akan mengambil bahagian dalam acara itu. Kami menjangkakan kira-kira 200 peserta dari Malaysia dan arena antarabangsa,” katanya dalam satu kenyataan.

Christina yang juga Timbalan Penaung, akan merasmikan acara itu pada 13 Nov.