PBS kekal bersama GRS tolak kerjasama Warisan pada PRU15 – Joniston

KOTA KINABALU: Parti Bersatu Sabah (PBS) tidak akan melayan sebarang ‘lamaran’ membentuk kerjasama baharu bersama Parti Warisan Malaysia pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Ketua Penerangannya, Datuk Joniston Bangkuai, berkata PBS  akan terus berjuang bersama Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Iklan murah di Sabahnewstoday.

“Kesetiaan kita adalah kepada GRS kerana ini yang terbaik untuk kita maka, sokongan yang terkuat harus diberikan kepada gabungan ini.

“Sebagai parti tempatan yang sudah berusia 37 tahun, PBS akan terus menyokong gabungan yang selari dengan perjuangan parti ini,” katanya dalam kenyataan media semalam.

Joniston yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kiulu berkata,, kekuatan yang ada pada GRS menjadikan musuh takut untuk berdepan gabungan itu pada PRU15.

“Jika dilihat kepimpinan (GRS) juga cukup mendengar dan mengutamakan rakyat. Maka, dengan gabungan kepimpinan yang cukup berpengalaman, kita mampu tampil sebagai sebuah gabungan yang kuat,” katanya.

PBS kini sebahagian daripada GRS yang terdiri daripada Bersatu, Parti Solidariti Tanah Airku, Parti Progresif Sabah dan Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu.

Semalam, Presiden Warisan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal menyatakan kesediaan untuk mengubah senarai calon pada PRU15, sekiranya kerjasama dengan PBS direalisasikan.

Menurutnya, kerjasama yang terbentuk bersama PBS dapat menguatkan lagi kedudukan kedua-dua parti itu sebagai parti tempatan dan juga parti yang mewakili masyarakat Kadazan Dusun Murut (KDM) di Sabah.

Pada 12 Ogos, Setiausaha Agung Warisan Datuk Loretto Padua, berkata Warisan mahu bekerjasama dengan PBS kerana mereka mempunyai banyak persamaan, bukannya disebabkan takut bergerak sendirian.

“Tiada maknanya kalau kita bekerjasama dengan parti yang tidak ‘perform’ – sebagai contoh ketika zaman Warisan Plus dulu…saya tidak mahu katakan parti mana,” katanya.

Selepas PRU14, Warisan menerajui kerajaan Sabah menerusi Warisan plus yang terdiri daripada DAP, PKR dan Upko.  Namun, kerajaan itu tumbang pada pilihan raya negeri Sabah lalu.