28 C
Kota Kinabalu
Sunday, June 4, 2023

MARA rancang kurikulum atasi kes buli, tingkat sahsiah

SEREMBAN: MARA bercadang memperkenalkan program kokurikulum bersesuaian di Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) dalam melahirkan pelajar yang bukan sahaja cemerlang akademik bahkan memiliki sahsiah dan jati diri yang baik termasuk pastikan kes buli tidak berulang.

Pengerusi MARA, Datuk Seri Azizah Mohd Dun, berkata pihaknya melihat kes buli yang berlaku di MRSM baru-baru ini sebagai serius dan perlu tindakan proaktif diambil bagi memastikan tidak berulang pada masa depan.

Katanya, pihaknya sudah mengadakan perbincangan mengenai perkara itu dengan Badan Pemuafakatan Pendidikan MARA Malaysia (MUAFAKAT) semalam, sebagai langkah untuk membendung masalah buli dalam kalangan pelajar di MRSM.

“Kita perlu memberikan perhatian serius terhadap perkara ini dalam memastikan kes seumpama ini tidak berulang pada masa hadapan.

“Saya sudah mengadakan perbincangan dengan badan MUAFAKAT semalam dan akan lihat secara mendalam kaedah terbaik bagi mengurangkan atau menangani kes buli ini.

“Kita bercadang memperkenalkan program kokurikulum yang sesuai bagi memastikan pelajar ini bukan sahaja cemerlang dalam pelajaran tetapi juga cemerlang dari segi jati diri dan sahsiah,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas majlis penyampaian pembiayaan kepada lima usahawan dan merasmikan Outlet Usahawan Automatif MARA-Petronas (PUMP) di Ozi Holding Bandar Sri Sendayan, laporan Berita Harian di sini, hari ini.

Jawatankuasa Disiplin Bahagian Pendidikan Menengah MARA menamatkan pengajian 10 pelajar MRSM yang dikenal pasti terbabit dalam kes buli yang tular baru-baru ini.

Mengulas lanjut, Azizah berkata, MARA akan terus mengambil langkah proaktif dan mencari jalan supaya pelajar yang berada di MRSM mempunyai keperibadian yang baik selain berkasih sayang antara satu sama lain.

“Sementara itu, tindakan kaunseling juga akan terus diberikan kepada pelajar yang menjadi mangsa kes buli berkenaan,” katanya.

 

Related Articles

[td_block_social_counter facebook="SabahNewsToday" twitter="@SabahNewstodayN" youtube="#" style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333"]
Iklan

Latest Articles