Kegagalan kontraktor dilantik burukkan nama kerajaan atasi masalah air dan elektrik di Paitan, Sandakan dan Tawau

KOTA KINABALU: Kontraktor yang cuai dan tidak bertanggungjawab memberi nama buruk kepada Kerajaan, terbukti dengan dua kes baru-baru ini membabitkan bekalan air dan elektrik masing-masing di Paitan, Sandakan, dan Tawau.

Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat (KPMKR) Negeri Datuk James Ratib berkata sebab itu rungutan daripada rakyat yang menyalahkan Ketua Menteri dan kerajaan, walaupun ia berpunca daripada kecuaian di peringkat bawahan atau jabatan berkaitan.

“Ia seolah-olah Menteri tidak prihatin terhadap rakyat sedangkan Menteri sangat prihatin. Namun, jika Menteri seorang sahaja yang bekerja tetapi orang bawahan tidak bekerja, kontraktor tidak bertanggungjawab, ini masalah besar,” katanya ketika melawat loji Jabatan Air Botition Nangoh di Paitan, kelmarin.

Katanya, bekalan air paip sering terputus di Paitan di mana dalam tempoh sebulan penduduk mendapat bekalan air bersih hanya kurang daripada 20 hari.

“Jabatan Bekalan Air mesti menyelesaikan masalah ini dengan cepat. Terpulang kepada Jabatan Air, kontraktor mana yang hendak dilantik, tetapi kontraktor mestilah berkaliber dan boleh bertindak dengan pantas,” katanya.

Mengenai masalah bekalan air di Paitan, James berkata salah satu masalah ialah kontraktor yang dilantik Jabatan Bekalan Air lambat menggantikan pam rosak.

“Ada empat pam air tetapi tiga daripadanya telah rosak dan hanya satu pam yang berfungsi,” katanya.

James yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Sugut berkata, sudah hampir setahun penguasa loji bertanya kepada kontraktor, tetapi sama ada kontraktor atau Jabatan Air tidak ambil peduli tentang apa yang rakyat lalui setiap hari.

“Jika (baki) pam juga rosak, kira-kira 10,000 pengguna di 15 kampung tidak akan menerima bekalan air bersih dan menyalahkan kerajaan.

“Satu perkara lagi yang kami dapati ialah terdapat dua penjana dan sekali lagi hanya satu yang berfungsi. Jika kedua-duanya rosak, bagaimana loji ini boleh berfungsi,” katanya.

Menurutnya, setiap kali banjir, sampah akan memasuki saluran pengambilan dan pekerja loji perlu meminta bantuan penduduk kampung untuk membersihkan saluran yang tersumbat.

“Jabatan Bekalan Air sepatutnya melantik kontraktor khusus untuk membersihkan saluran pengambilan dan juga pam supaya tiada lagi masalah seperti itu timbul,” katanya.

James yang juga Exco Kesihatan Negeri Sabah berkata, masalah yang membelenggu pengguna di seluruh Sabah ialah apabila hujan atau banjir, bekalan air akan terputus.

“Pada musim banjir, kekeruhan air melebihi paras 1,500 NTU, dan apabila ini berlaku, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tidak membenarkan air dirawat.

“Justeru kita minta Kementerian Kesihatan mencari mekanisme bagaimana air melebihi 1,500 NTU boleh dirawat oleh Jabatan Bekalan Air, selain turun padang meninjau loji air di seluruh negeri,” katanya.

James berkata kontraktor yang dilantik oleh Jabatan Bekalan Air mesti prihatin dan mengambil tindakan segera untuk memenuhi apa yang diminta pihak berkuasa loji air.

“Satu lagi perkara yang diperhatikan semasa lawatan ialah loji itu hampir runtuh, Jabatan Bekalan Air perlu kerap turun padang untuk memantau semua situasi ini,” katanya.

James berkata beliau akan memastikan bekalan air melalui tangki sementara menunggu Jabatan bertindak.

“Kami meminta kerajaan menambah jumlah tangki biru di semua kawasan luar bandar bagi mengurangkan masalah bekalan air bersih dalam kalangan penduduk

“Kita juga minta pihak ICU, Persekutuan membekalkan lebih banyak tangki besar untuk penduduk di kawasan luar bandar,” katanya.

James juga mahu Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) memasang lampu di kawasan loji supaya pekerja dapat menjalankan kerja mereka apabila berlaku banjir atau sebarang kerosakan.

“SESB kena ambil tindakan segera dan gunakan peruntukan bencana mereka untuk membekalkan elektrik ke kawasan ini, supaya rakyat tidak salahkan Menteri,” katanya.

Selain itu, James mengarahkan Jabatan Bekalan Air di Botition Nangoh memasang papan tanda di tepi jalan menuju ke tempat terbabit yang terletak jauh dari kawasan hutan.