Isu Ladang Ternakan Babi Haram Di Tamparluri Ditangani Segera – Dr. Jeffrey

KOTA KINABALU: Kementerian Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan sedang giat berkoordinasi dengan agensi berkaitan bagi menangani kebimbangan yang dibangkitkan rakyat yang terjejas akibat ladang babi haram di Tamparuli.

Penduduk yang tinggal berdekatan telah membangkitkan pelbagai isu yang berkaitan dengan operasi ladang terbabit, seperti pencemaran udara dan air daripada pembuangan sisa dan pencemaran bunyi daripada pembinaan dan bunyi haiwan.

Dalam satu kenyataan di sini hari ini, Menterinya, Datuk Seri Dr. Jeffrey Kitingan berkata, Kementeriannya mengakui betapa seriusnya isu itu, dan situasi itu sedang ditangani dengan segera dan sewajarnya.

“Saya memahami tekanan dan ketidakselesaan akibat operasi ladang terbabit kepada penduduk berhampiran terutama mereka yang menghadapi masalah kesihatan yang serius.

“Sungguh menyayat hati mendengar tentang nasib ahli komuniti kita, dan saya ingin memberi jaminan kepada semua orang bahawa kami komited untuk menyelesaikan isu ini dengan cara yang terbaik,” katanya.

Dr. Jeffrey menjelaskan bahawa tindakan undang-undang telah pun diambil terhadap ladang terbabit, mengakibatkan denda dikenakan mahkamah kerana beroperasi tanpa lesen yang sepatutnya di bawah Peraturan 3(1) Peraturan Kawalan Aktiviti Ternakan (Khinzir) 2008.

Walau bagaimanapun, peraturan semasa tidak membenarkan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) untuk menutup ladang terbabit.

“Saya faham ini mungkin mengecewakan ramai, dan saya memberi jaminan kepada anda, kami bekerja keras untuk menyelesaikan keadaan.

“Kami sedar tentang batasan dalam undang-undang sedia ada dan sedang mempertimbangkan perubahan yang perlu dalam perundangan untuk memastikan kawalan yang lebih ketat ke atas aktiviti tersebut pada masa hadapan.

“Ini termasuk memberi kuasa kepada DVS untuk menutup ladang yang gagal mematuhi peraturan. Kami juga mengakui perlunya penalti yang lebih tinggi sebagai penghalang bagi sebarang ketidakpatuhan,” katanya.

Dr. Jeffrey berkata, Kementeriannya kini sedang berbincang dengan agensi lain termasuk Jabatan Alam Sekitar, Jabatan Perancangan Bandar dan Wilayah Sabah serta Jabatan Tanah dan Ukur untuk melaksanakan penyelesaian holistik terhadap isu ini.

Beliau percaya bahawa pendekatan yang diselaraskan akan menjadi cara paling berkesan untuk menguruskan cabaran tersebut.

Beliau menggesa semua pihak berkepentingan supaya mematuhi peraturan dan undang-undang yang ditetapkan pihak berkuasa sementara menunggu pembinaan Kawasan Penternakan Babi (PFA) di Tongod yang direka untuk menempatkan pemindahan ladang.

Dr. Jeffrey berkata, kebajikan rakyat dan pemeliharaan alam sekitar adalah yang terpenting, dan Kerajaan tidak akan berkompromi dalam perkara ini.

“Saya berterima kasih kepada semua yang membangkitkan isu ini. Suara anda berfungsi sebagai peringatan tentang tanggungjawab yang kami pikul terhadap komuniti dan alam sekitar.

“Saya berjanji untuk memastikan anda sentiasa diberikan kemas kini tentang kemajuan yang dicapai dalam isu ini, dan berhasrat untuk membawa resolusi yang memuaskan semua,” katanya.