Enakmen Hutan 1968 Perlu Disemak Semula – Hajiji

KOTA KINABALU: Jabatan Perhutanan perlu menyemak semula Enakmen Hutan 1968 untuk memasukkan klasifikasi baharu hutan simpan untuk masyarakat komuniti.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata, ini bagi menggalakkan masyarakat setempat melibatkan diri dalam usaha pemuliharaan hutan.

Katanya, selain itu pertimbangan penempatan masa depan untuk mereka mengikut keperluan dan kesesuaian mereka.

“Kerajaan negeri menyokong penuh usaha Jabatan Perhutanan dalam melindungi, memelihara dan memulihara hutan di Sabah.

“Selepas pindaan Enakmen Hutan baru-baru ini diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri (DUan) Sabah,” katanya di sini hari ini.

Hajiji berkata hutan simpan kekal negeri akan meningkat kepada 566.57 hektar.

Beliau berkata, 3.575 juta hektar hutan di Sabah dilindungi sepenuhnya sekarang berbanding 3.574 juta hektar tahun lepas, sambil menambah ini mewakili 64 peratus daripada keluasan tanah negeri.

“Jabatan Perhutanan Negeri meningkatkan usaha melindungi hutan Sabah melalui pelbagai langkah antaranya melalui inisiatif Heart of Borneo (HoB) yang bermula pada 2007.

“Selain itu inisiatif Forest Beyond Timber yang meneroka potensi penjanaan bukan kayu. hasil daripada hutan sebagai alternatif untuk mewujudkan hasil baharu kepada negeri.

“Usaha ini penting untuk menyokong pemuliharaan hutan melalui peralihan daripada pergantungan kepada bekalan sumber kayu daripada hutan dara kepada pendapatan bukan berasaskan kayu.

“Peralihan ini akan membantu Sabah mengekalkan peratusan tutupan hutan. Justeru, saya berharap usaha pemuliharaan ini akan diteruskan dengan penuh semangat, kecekalan dan dedikasi agar khazanah hutan Sabah terus terpelihara,” katanya.