BERSATU menjadi parti pilihan anak muda angkat aspirasi nasional

KOTA KINABALU: Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) menjadi parti pilihan anak-anak muda berikutan ruang yang diberikan kepada mereka khususnya bagi mengangkat aspirasi mereka diperingkat nasional.

Ketua Armada BERSATU Negeri Sabah Muhammad Affan Jumahat berkata bagi anak-anak muda, faktor tersebut penting untuk mereka sama-sama memainkan peranan dalam pembangunan negara dengan suara mereka didengar oleh kerajaan.

“Justeru, BERSATU akan terus dimantapkan di negeri ini bagi meneruskan pengaruhnya sebagai sebuah parti politik menjelang Pilihan Raya akan datang,” katanya pada Majlis Penyerahan Watikah Pelantikan Ketua Armada Bahagian dan Barisan Kepimpinan Tertinggi Armada Negeri Sabah di sini, kelmarin.

Watikah pelantikan disampaikan oleh Ketua Armada BERSATU Malaysia Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal. Hadir sama, Naib Presiden BERSATU Malaysia yang juga Ketua Badan Pimpinan BERSATU Sabah Datuk Seri Dr Ronald Kiandee.

Muhammad Affan berkata pengisian jawatan diperingkat kepimpinan dan bahagian Armada BERSATU Negeri Sabah menunjukkan parti ini kekal sebagai parti pilihan di peringkat akar umbi walaupun beberapa pemimpin terdahulu telah meninggalkan parti.

Katanya anak-anak muda Sabah juga melihat perkembangan politik diperingkat nasional dimana sebahagian besar pengundi baru berusia 18 tahun yang mengundi pada PRU Ke-15 yang lalu telah memberi sokongan yang padu kepada Perikatan Nasional (PN).

Beliau berkata BERSATU dengan gabungan parti-parti lain dalam PN adalah wadah politik yang terbaik untuk Sabah.

“Aspirasi rakyat Sabah yang inginkan kerajaan yang stabil, pembangunan yang adil dan ketara harus dilihat melalui kerjasama erat dengan kerajaan persekutuan.

Dalam pada itu, Muhammad Affan berharap perlantikan ketua-ketua Bahagian Armada di negeri ini akan dapat memperkukuhkan parti itu bagi menghadapi pilihan raya akan datang.