Tun M sahkan jumpa Muhyiddin dua minggu lalu

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, mendakwa Tan Sri Muhyiddin Yassin, pernah meminta sokongannya dalam usaha untuk menjadi perdana menteri sekali lagi.

Bagaimanapun, Dr Mahathir berkata, beliau tidak diberitahu mengapa Ahli Parlimen Pagoh itu meminta sokongannya.

“Beliau mahu saya memberikan sokongan kepadanya dalam usaha untuk jadi perdana menteri sekali lagi,” katanya dalam laporan Berita Harian pada sidang media, hari ini.

Kenyataan Ahli Parlimen Langkawi itu sekali gus mengesahkan laporan media sebelum ini yang melaporkan Muhyiddin bertemunya, baru-baru ini.

Semalam, media melaporkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) ada mengusulkan kerjasama dengan Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG) untuk menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Presiden PEJUANG, Datuk Seri Mukhriz Mahathir, dilaporkan berkata, pertemuan antara Muhyiddin dan Dr Mahathir berlangsung kira-kira dua minggu lalu selepas Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Mengulas lanjut, Dr Mahathir dilaporkan sebuah portal berkata, beliau tidak tahu bagaimana PEJUANG dapat membantu BERSATU berikutan parti itu tidak memegang banyak kerusi Parlimen.

“Saya tak tahu tetapi dia minta saya (sokong). Kami (PEJUANG) tak kuat, kami tiada wang, tapi dia minta kami sokong” katanya.