‘Tidak wajar tuding kegagalan perolehan LSC kepada saya’ – Zahid

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata tidak wajar untuk menudingkan kegagalan perolehan kapal tempur pesisir (LCS) kepadanya kerana mendakwa, dia bukan Menteri Pertahanan ketika projek itu diberikan.

Presiden UMNO itu berkata, mereka yang terbabit dalam kegagalan perolehan LCS perlu menjelaskan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

“Saya memegang jawatan sebagai Menteri Pertahanan dari April 2009 hingga Mei 2013.

“Jadi mana-mana pihak yang menyebabkan kelewatan pembinaannya haruslah bertanggungjawab memberikan penjelasan kepada PAC. Ia (Ia bagi) menyokong penuh pendedahan kelewatan ini,” katanya seperti dilapor UMNO Online, semalam.

Perolehan enam kapal tempur LCS itu telah diluluskan oleh Putrajaya pada awal 2011, berikutan permintaan yang dibuat oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Pada akhir 2011, kontrak RM9 bilion telah diberikan kepada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd secara terus tanpa tender terbuka.

Kontrak itu berkuat kuasa pada 3 Oktober 2013, dan akan tamat pada 2 Oktober tahun depan.

Menurut Ahmad Zahid, kapal yang dibina oleh Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS), anak syarikat Boustead Holdings Bhd, yang mana pemegang saham terbesarnya ialah Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT).

“Merujuk laporan audit dari PAC, kontrak kepada Boustead adalah mengikut Garis Panduan Permohonan Perolehan Secara Rundingan Terus bertarikh 17 April 2002.

“Secara jelas ia tiada kaitan dengan saya, malah LTAT sendiri menjadi pemegang saham terbesar dalam syarikat pembinaan LCS itu,” katanya.

Kata Zahid lagi, dia sedia memberikan keterangan dan penjelasan kepada PAC.

Khamis lalu, Pengerusi PAC Wong Kah Woh mengeluarkan kenyataan mengenai penemuan jawatankuasa itu, yang meneliti pengendalian projek LCS.

Laporan itu mendedahkan walaupun tiada satu pun kapal yang siap, Putrajaya sudah membayar RM6 bilion.

LCS pertama sepatutnya dihantar pada 2019 tetapi hanya 44 peratus siap, menurut laporan PAC.

Laporan itu juga mengatakan pandangan panglima TLDM tidak diendahkan oleh Kementerian Pertahanan dan Boustead.

Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli sebelum ini mendakwa siasatan dalaman juga menunjukkan sekurang-kurangnya RM890 juta telah diselewengkan daripada projek itu akibat penipuan, pertindihan kontrak, dan pelbagai penyelewengan lain.