RM10 Juta Diperuntukkan Membaiki Infrastruktur Asas Pelancongan Luar Bandar – Hajiji

KENINGAU: Sejumlah RM10 juta diperuntukan di bawah inisiatif ‘Sabah New Deal’ bagi membaiki infrastruktur asas pelancongan di kawasan luar bandar, bukan sahaja memanfaatkan Keningau tetapi juga Nabawan, Tenom dan Tambunan.

Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, beliau berbangga berikutan negeri lain di Malaysia termasuk Terengganu, Melaka, Sarawak dan Pahang melihat ke Sabah untuk belajar daripada kejayaan kita membangunkan industri pelancongan luar bandar.

Katanya, kerajaan negeri yakin menjelang 2030, Sabah akan mencapai 80 peratus sasaran pematuhan standard ASEAN untuk CoBT di Sabah.

“Sehingga kini, Sabah telah memenangi pelbagai anugerah seperti Anugerah Pelancongan Berasaskan Komuniti ASEAN, Anugerah Homestay ASEAN, Pelancongan Kampung Terbaik Pertubuhan Pelancongan Dunia (UNWTO) dan Anugerah Kecemerlangan Majlis Kraf Dunia bagi Kraftangan, Rantau Asia Pasifik.

“Saya berharap MOTAC hari ini bersama program komuniti Keningau akan menggalakkan penglibatan masyarakat dalam memperkenalkan aktiviti seni, budaya, warisan dan budaya tempatan kepada orang ramai dan pengunjung asing.

“Ia adalah platform yang sesuai untuk mempromosikan pelancongan domestik dan meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai Tahun Melawat Malaysia 2025 dan kempen Cuti-Cuti Malaysia, yang akan menyumbang kepada lebih banyak pendapatan daripada pelancongan untuk negeri dan negara,” katanya di sini hari ini.

Hajiji mengucapkan terima kasih kepada Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Seri Tiong King Sing kerana mengumumkan peruntukan RM2 juta untuk menaik taraf infrastruktur pelancongan di Keningau.