PRN: Suasana tenang di Semua negeri, pengundi diminta keluar awal – Anwar Ibrahim

PERMATANG PAUH: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta pengundi Pilihan Raya Negeri (PRN) yang berlangsung di enam negeri hari ini agar tidak menangguhkan untuk menunaikan tanggungjawab, sebaliknya keluar lebih awal untuk mengundi.

Pengerusi Pakatan Harapan (PH)  itu turut meminta pengundi dan penyokong agar mengundi dengan tenang bagi memilih wakil rakyat kawasan masing-masing untuk tempoh lima tahun akan datang.

“Saya minta pengundi melaksanakan tanggungjawab masing-masing. Musim kempen sudah selesai, jadi kembali bersilaturahim,” katanya di sini hari ini.

Anwar berkata berdasarkan pemantauan pihak berkuasa, suasana di keenam-enam negeri berada dalam keadaan yang baik dan tenang setakat pukul 10 pagi.

Sementara itu, Perdana Menteri mengulangi bahawa PRN tidak akan menjejaskan pentadbiran Kerajaan Persekutuan di bawah pimpinannya.

“Ini PRN, sementara itu Kerajaan Persekutuan akan berjalan tugas seperti biasa mulai esok akan meneruskan kerja kita dan keputusan akan menentukan kepemimpinan kerajaan negeri yang baharu, katanya menambah akan bergegas ke ibu negara selepas mengundi.

Terdahulu, Anwar ditemani isterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail selesai mengundi di sekolah berkenaan pada 9.41 pagi.

Ketibaan mereka disambut Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Khaw Kok Chin serta Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah ACP Tan Cheng San.

Lebih 9.67 juta pemilih berdaftar dijangka keluar mengundi pada PRN di enam negeri hari ini yang melibatkan pertandingan 40 kerusi DUN di Pulau Pinang, Selangor (56), Negeri Sembilan (36), Kedah (36), Terengganu (32) dan 45 DUN di Kelantan.