Pewujudan Bandar Baharu Kinabatangan Akan Jadi Realiti

KINABATANGAN: Hasrat rakyat Kinabatangan untuk memiliki Bandar Baru Kinabatangan dijangka menjadi kenyataan tidak lama lagi.

Pemimpin Pembangunan Masyarakat (PPM) Lamag, Johainizamshah Johari berkata perkembangan positif itu berikutan pihak Jabatan Tanah dan Ukur (JTU) Daerah telah menerima arahan Kertas Ukur (Registered Survey Paper – RSP) daripada  Pengarah Tanah dan Ukur.

Menurutnya, Majlis Daerah Kinabatangan (MDK) telah mengenalpasti dan memohon tanah dengan keluasan 157.48 ekar untuk tujuan membina bandar baharu Kinabatangan.

“Dengan usaha gigih yang dilakukan oleh Pegawai Eksekutif MDK bersama Pegawai Daerah Kinabatangan, JTU Kinabatangan, Pegawai Hasil Bumi  Sabah dan Unit Pemimpin Pembangunan Masyarakat (UPPM) Dewan Undangan Negeri (DUN) Lamag,  ibu pejabat JTU telah mengeluarkan RSP untuk menyukat tanah tersebut,” katanya di sini hari ini.

Menurutnya, cadangan mewujudkan Bandar Baharu Kinabatangan telah mendapat sokongan daripada Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Hajiji Noor yang mahu melihat kawasan Kinabatangan membangun dibawah Kerajaan Negeri Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

“Semua ini tidak mungkin dapat direalisasikan tanpa sokongan daripada Hajiji yang mahu Kinabatangan terus membangun,” katanya yang berharap penyukatan tanah itu dapat dibuat oleh pihak berwajib dalam tempoh terdekat.

Katanya, UPPM DUN Lamag terus bekerja membantu rakyat kawasan itu seperti yang dihasratkan oleh Kerajaan Negeri.

“Kerajaan negeri dibawah pimpinan Hajiji mahu kawasan Kinabatangan terus menikmati pembangunan dan kemajuan seperti daerah-daerah lain. Kita ada perancangan serta misi dan visi untuk dipersembahkan kepada rakyat. Ini penting dalam memastikan pembangunan yang berlanjutan dan inklusif.

“Kerjasama dan kolaborasi antara semua pihak diperlukan untuk mencipta lingkungan yang menyokong kepada pertumbuhan ekonomi, peningkatan kualiti hidup, dan memberi manfaat kepada seluruh masyarakat,” kata Johainizamshah.