PAS junjung pandangan dizahirkan Agong

KUALA LUMPUR (Bernama): Pandangan dizahirkan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah agar sidang Parlimen segera diadakan dan dipercepatkan adalah selaras dengan usaha sedang dilaksanakan kerajaan ketika ini.

Timbalan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata parti itu menyanjung tinggi pandangan Seri Paduka untuk negara mempunyai kerajaan stabil dan kukuh dengan berfungsi secara efektif menangani COVID-19 serta memulihkan ekonomi negara.

Katanya, pandangan dizahirkan baginda turut menekankan semua pihak perlu mewujudkan suasana tenang dengan mengurangkan ‘politiking’ supaya kerajaan dapat memberikan tumpuan menangani COVID-19.

“PAS meyakini pandangan baginda berhubung sidang Parlimen adalah selaras dengan komitmen kerajaan untuk mengadakan sidang Parlimen seperti dinyatakan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“PAS yakin dengan usaha dan komitmen kerajaan Persekutuan yang berjaya memberikan suntikan vaksin COVID-19 secara konsisten melebihi 200,000 dos sehari. Ia sebagai kayu ukur dalam mencapai sasaran 80 peratus rakyat divaksin sehingga akhir tahun ini,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Katanya selaras dengan strategi Pelan Pemulihan Negara diumumkan Perdana Menteri, PAS melihat perancangan kerajaan melalui empat fasa yang dikemukakan mampu menguruskan krisis kesihatan dan memulihkan ekonomi negara dengan baik.

“Keprihatinan Seri Paduka dan Raja-raja Melayu perlu disambut secara serius seluruh rakyat untuk memastikan Malaysia bebas daripada wabak COVID-19,” katanya.

SabahNewsToday