Liew dan Sabin berkongsi matlamat sama untuk mengindahkan Bandaraya Kota Kinabalu

KOTA KINABALU: Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Christina Liew dan Datuk Bandar yang baharu dilantik Datuk Seri Dr Sabin Samitah berkongsi cita-cita yang sama untuk meningkatkan pengindahan Bandaraya Kota Kinabalu ke tahap baharu mulai tahun ini dan seterusnya.

Kedua-duanya membincangkan kemajuan kerja-kerja pengindahan semasa sambil bersetuju dengan rancangan jangka panjang untuk menambah baik projek landskap Kota Kinabalu, semasa kunjungan hormat Sabin, hari ini.

“Kami mahu menambah baik persekitaran Taman Bandaraya kami dan memberi imej baharu kepada orang ramai tentang tempat popular ini, antara kemudahan lain. Kementerian saya (KePKAS) akan bekerjasama rapat dengan Datuk Bandar ke arah merealisasikan cadangan untuk terus ‘mencantikkan dan mengubah suai’. tengah-tengah bandar untuk keselesaan penduduk tempatan dan pelancong.

“Saya berharap dapat bekerjasama dengan anda,” Liew memberi jaminan kepada Datuk Bandar.

Beliau bagaimanapun berkata cadangan itu tertakluk kepada pertimbangan dan kelulusan Kerajaan.

Christina juga bersetuju dengan Sabin mengenai keperluan mendesak untuk memasang lebih banyak kamera litar tertutup (CCTV) di dalam kawasan bandar bagi kepentingan kawalan keselamatan awam.

Semasa pertukaran nota mereka, Liew mengucapkan terima kasih kepada Datuk Bandar kerana bersetuju untuk menghiasi Jalan Gaya merangkap Pasar Malam Api-Api dengan tanglung besar berwarna merah bagi menyemarakkan lagi suasana Tahun Baru Cina di bandar itu.

Hadir sama, Setiausaha Tetap Kementerian Josie Lai, Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) DBKK Robert Lipon dan Ketua Bahagian Penyampaian Perkhidmatan DBKK Norsarahana Zaki.