Kerajaan wajar nyahklafikasikan Perjanjian Persempadanan Maritim Malaysia-Indonesia

KOTA KINABALU: Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Sabah Datuk Seri Dr Ronald Kiandee mendesak Kerajaan untuk segera nyahklasifikasikan perjanjian persempadanan maritim yang telah ditandatangani Perdana Menteri pada 8 Jun lepas sempena lawatan kerja Presiden Indonesia Joko Widodo ke Malaysia demi untuk memelihara kepentingan awam.

Katanya penyahklasifikasian kandungan perjanjian itu bukan sahaja bakal menjawab persoalan sejauh manakah Triti Laut Sulawesi yang ditandatangani tersebut tidak melibatkan kawasan blok Ambalat tetapi ianya juga bakal menoktahkan spekulasi serta kebimbangan rakyat berhubung sempadan separa laut wilayah antara dua negara di Laut Sulawesi seperti yang dikatakan oleh Kerajaan. 

Beliau yang juga Ahli Parlimen Beluran berkata Blok Ambalat iaitu kawasan seluas 15,000 km persegi di tengah-tengah wilayah pertikaian di luar pantai Sabah ini mengandungi sumber minyak mentah terbesar di dunia dan telah dipertahankan oleh Malaysia sekian lama maka ianya tidak boleh digadai sama sekali. 

“Apatah lagi pakar maritim yang terlibat dalam usaha melindungi hak Wilayah Malaysia telah memberi amaran kepada Putrajaya supaya tidak menandatangani sebarang perjanjian baru untuk menyelesaikan pertikaian sempadan yang berlarutan dengan Indonesia. Mereka berkata Malaysia tidak sepatutnya berkompromi terhadap tuntutannya ke atas kawasan tertentu. 

“Kita tidak boleh bertolak ansur atau berkompromi dalam soal kedaulatan negara khususnya perairan Sabah, yang juga melibatkan Zon Ekonomi Eksklusif (ZEE) serta pelantar benua antara Malaysia dan Indonesia” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Menurut beliau tentu sekali penting untuk didedahkan apa yang dimeterai dalam perjanjian itu supaya spekulasi tidak berpanjangan dan sebagai bukti jelas perjanjian berkenaan tidak langsung melibatkan kawasan yang dirujuk Malaysia sebagai Blok ND6 dan Blok ND7 atau Ambalat.

Ronald berkata lebih merisaukan apabila laporan  beberapa media baru-baru ini yang melaporkan Malaysia dan Indonesia akan bekerjasama dalam penerokaan sumber minyak dan gas di Blok Ambalat yang telah merujuk kenyataan Ketua Pengarah Minyak dan Gas Indonesia sendiri, iaitu Tutuka Ariadji. 

“Tindakan segera untuk nyahklasifikasikan kandungan perjanjian ini akan memberi pendedahan umum berhubung isu Ambalat dan akan merungkai keraguan serta kerisauan rakyat Malaysia, khususnya di kalangan rakyat Sabah,” kata beliau lagi.