29 C
Kota Kinabalu
Tuesday, March 21, 2023

Kebolehpasaran graduan FKI UMS melonjak kepada 94 peratus

LABUAN: Peningkatan statistik dan tren kebolehpasaran graduan Fakulti Komputeran dan Informatik (FKI) Universiti Malaysia Sabah (UMS) melonjak naik kepada 94 peratus pada tahun 2020.

Dekan FKI, Prof. Madya Ts. Dr. Mohd Hanafi Ahmad Hijazi berkata, ini merupakan satu peningkatan ketara berbanding tiga tahun sebelumnya iaitu kebolehpasaran graduan hanya 65 peratus.

“Maklumat dibekalkan Kementerian Pengajian Tinggi melalui Sistem Kajian Pengesanan Graduan (SKPG) ini sekali gus membuktikan graduan FKI adalah relevan dalam pasaran kerja masa kini.

“Fakta ini juga menunjukkan bahawa peluang pekerjaan bagi aliran Sains Komputer dan Teknologi Maklumat telah bertambah seiring dengan perkembangan Revolusi Industri 4.0.,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena Majlis Minggu Suai Mesra (MSM) Pelajar Baharu Fakulti Komputeran dan Informatik, UMS sesi 2021/2022, di sini hari ini.

Program diadakan secara dalam talian itu dihadiri 375 pelajar baharu FKI.

Hanafi berkata, pensyarah FKI sentiasa beriltizam untuk meningkatkan kemahiran diri pelajar dalam pelbagai aspek.

“Ini termasuklah penguasaan teknik komunikasi berkesan, pemikiran kritis dan penyelesaian masalah, kerja berpasukan; moral dan etika profesional; dan keusahawanan.

“Pelajar juga akan diberi pendedahan aspek kepimpinan dan budaya pembelajaran berterusan, dalam konteks persekitaran serta aspirasi pembangunan masyarakat dan negara,” katanya.

Hanafi juga menyampaikan pesanan agar para pelajar kekal meningkatkan disiplin diri, sentiasa bersiap sedia, menepati masa dan menumpukan sepenuh perhatian sepanjang sesi pembelajaran dan pengajaran dijalankan.

“Semua pelajar perlu berpegang kepada adab ketika menimba ilmu terutamanya pada ketika negara sedang berdepan pandemik Covid-19, yang mana pembelajaran atas talian adalah kaedah utama yang digunakan.

“Kita yang mencari ilmu, bukan ilmu yang mencari kita. Pelajar yang mencari guru, bukan guru yang mencari pelajar,” katanya.

Sebagai rekod, kesemua pelajar baharu FKI terdiri daripada 88 pelajar program Kejuruteraan Perisian, 85 Kejuruteraan Rangkaian, 73 Teknologi Multimedia, 47 Komputeran Perniagaan dan 82 pelajar bagi program Sains Data.

Related Articles

[td_block_social_counter facebook="SabahNewsToday" twitter="@SabahNewstodayN" youtube="#" style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333"]
Iklan

Latest Articles