25 C
Kota Kinabalu
Monday, March 20, 2023

Kampung Kumawanan lokasi ketiga pemasangan VSAT: Yakub

Yakub menerima cendera kenangan daripada pihak penganjur.

Oleh: Zakaria Damit
TAMBUNAN: Kampung Kumawanan Tambunan merupakan lokasi ketiga pelancaran Wifi Connect Me atau dikenali sebagai ‘Terminal Aperture Sangat Kecil (VSAT)’.

Menteri Sains, Teknologi Dan Inovasi, Datuk Yakub Khan berkata, sebelum ini kementeriannya sudah memasang VSAT di dua lokasi berlainan iaitu melibatkan Kampung Waluhu Ranau serta Kampung Gana Papar.

Katanya, langkah pemasangan VSAT ini merupakan kajian awal bagi mengenalpasti keberkesanan penerimaan talian internet khususnya di kawasan luar bandar.

Yakub berucap di majlis tersebut

“Alhamdulillah kita melihat penduduk di Kampung Kuwawanan Tambunan sangat gembira apabila mendapat liputan internet yang sangat dinantikan khususnya bagi kegunaan semua peringkat.

“Pihak kementerian masih menjalankan kajian keberkesanan pemasangan sistem VSAT ini. Sekiranya ianya banyak membantu kita akan meneruskan pemasangan di beberapa kawasan yang sudah dikenalpasti di seluruh negeri ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika melancarkan pemasangan VSAT di Kampung Kumawanan, di Tambunan hari ini.

Hadir sama dalam program tersebut, Jasmine Teo Setiausaha Tetap Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah.

Yakub berkata, setakat ini pihaknya mengenalpasti terdapat sejumlah 888 pusat yang memerlukan perkhidmatan di seluruh negeri Sabah.

Yakub menurunkan tandatangan sebagai tanda perasmian.

Langkah pemasangan ini merupakan penyelesaian jangka masa pendek bagi memastikan kawasan di luar bandar dapat menikmati kemudahan talian internet sebelum pelaksanaan projek projek pembangunan di bawah Jaringan Digital Nasional (JENDELA).

“ JENDELA akan dilaksanakan secara berperingkat di bawah program penyediaan perkhidmatan sejagat serta secara komersial bermula pada tahun 2020 sehingga 2022,”katanya.

SabahNewsToday

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter facebook="SabahNewsToday" twitter="@SabahNewstodayN" youtube="#" style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333"]
Iklan

Latest Articles