Juara Unduk Ngadau Kaamatan 2021 dilantik duta produk IKS Sabah

KOTA KINABALU : Juara Unduk Ngadau Kaamatan 2021 Maya Hejnowska dilantik sebagai duta produk industri kecil dan sederhana (IKS) Sabah sempena Kempen Belilah Barangan Buatan Sabah yang akan dilancarkan tidak lama lagi.

Watikah pelantikan itu disampaikan Timbalan Ketua Menteri Datuk Dr Joachim Gunsalam kepada Maya, 20, pada majlis ringkas yang diadakan di Kementerian Pembangunan Perindustrian Sabah (MID) di sini hari ini.

Joachim yang juga Menteri Pembangunan Perindustrian negeri berkata pihak kementerian telah menjalin kerjasama dengan persatuan Kadazan Dusun Cultural Association (KDCA) bagi melantik Maya sebagai duta berkenaan selama setahun.

“Tahniah kepada Maya kerana muncul juara Unduk Ngadau Kaamatan 2021, dan beliau akan mempromosikan produk IKS Sabah termasuklah berlakon dalam klip video Kempen Belilah Barangan Buatan Sabah.

“Maya juga dikehendaki menghadiri majlis perasmian kempen serta mengikuti pameran atau ekspo dalam negeri yang akan dianjurkan MID, sebagai duta Maya menerima hadiah wang tunai RM10,000,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Joachim berkata Kempen Belilah Barangan Buatan Sabah bertujuan memperkenalkan produk buatan usahawan IKS Sabah kepada masyarakat di dalam dan luar negeri.

“Pada masa ini, terdapat lebih 4,000 produk usahawan IKS Sabah berada di pasaran tempatan dan 2,340 produk telah berdaftar dalam platform rasmi e-dagang kementerian iaitu aplikasi GoBiz. Kementerian juga telah mengenal pasti slogan, logo dan lagu rasmi dicipta khas untuk kempen itu,” katanya.

— BERNAMA