Hanya 7 negeri kuat kuasa undang-undang lompat parti – Azalina

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan meneliti semula penambahbaikan yang boleh dibuat terhadap undang-undang berkaitan anti lompat parti bagi memastikan ia dapat terus melindungi mandat rakyat dalam pemilihan wakil rakyat.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said, berkata Akta Perlembagaan (Pindaan) (No.3) 2022 (Akta A1663) yang melarang Ahli Dewan Rakyat bertukar parti sudah diwartakan pada 6 September 2022 dan berkuat kuasa pada 5 Oktober 2022.

Peruntukan Seksyen 6 Akta A1663 memberikan ruang kepada Kerajaan Negeri/Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk melaksanakan peruntukan larangan Ahli Dewan Rakyat bertukar parti melalui pindaan Perlembagaan Negeri, tertakluk persetujuan Raja atau Yang Dipertua Negeri.

“Sehingga kini, Selangor, Pulau Pinang, Perak, Perlis, Negeri Sembilan, Kelantan dan Sarawak sudah menguatkuasakan Enakmen Negeri masing-masing, berkaitan larangan bertukar parti di peringkat DUN,” katanya dalam laporan BH Online.

Azalina berkata, perkara itu berada di bawah tanggungjawab kerajaan negeri sepenuhnya.

“Kerajaan pusat tidak boleh (campur tangan) sebab isu lompat parti ini tidak berada dalam ‘concurrent list’ (senarai pelaksanaan serentak) antara Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri,” katanya.