Hajiji mahu Asian Supply Base mempergiatkan usaha untuk menyertai industri minyak dan gas

LABUAN: Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Noor mahu pengurusan Asian Supply Base (ASB) memaksimumkan penyertaan dalam industri minyak dan gas.

“Petronas telah menyatakan bahawa ia mahukan 30 peratus penyertaan daripada syarikat Sabah tetapi setakat ini penyertaan tidak begitu memberangsangkan.

Hajiji mahu Asian Supply Base mempergiatkan usaha untuk menyertai industri minyak dan gas

“Kita mesti pastikan kita mencapai sasaran 30 peratus, itu,” tegas Hajiji dalam lawatan kerja sulungnya ke ASB di sini, hari ini.

Dengan Taman Perindustrian Minyak dan Gas Sipitang (SOGIP) kini hampir penuh, ASB mesti memanfaatkan peluang dalam industri minyak dan gas.

“ASB di bawah Perbadanan Tenaga Sabah (SEC) adalah salah satu GLC utama Kerajaan Negeri. Adalah penting untuk ASB mempelbagaikan perniagaannya dalam industri minyak dan gas,” katanya selepas taklimat yang disampaikan oleh Pengerusi ASB Datuk Suhaili Abdul Rahman dan Ketua Pegawai Eksekutif Japar Esteban mengenai rancangan masa depan syarikat.

Antaranya ialah pembinaan kemudahan Penukaran Krew yang akan berfungsi sebagai pusat pemeriksaan Keselamatan, Kastam dan Imigresen untuk pekerja yang masuk ke perairan Sabah dan cadangan pembesaran dermaga yang dianggarkan menelan belanja RM240 juta.

Turut hadir, Pengerusi Perbadanan Labuan Senator Tan Sri Anifah Aman dan Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Panglima Sr Safar Untong.