26 C
Kota Kinabalu
Monday, March 20, 2023

FPSK UMS terima lawatan akreditasi Diploma Kejururawatan dari MQA dan LJM

KOTA KINABALU: Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) Universiti Malaysia Sabah (UMS) menerima lawatanAgensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan Lembaga Jururawat Malaysia (LJM), di sini bermula Selasa sehingga Khamis.

Lawatan selama tiga hari itu merupakan lawatan akreditasi bagi Program Diploma Kejururawatan FPSK.

Ia dihadiri dua panel penilai LJM, Rukiah Osman dan Nik Hazlini Nik Zainal Abidin bersama seorang pegawai MQA, Nurhadirah Adnan.

Majlis pembukaan lawatan akreditasi tersebut disempurnakan Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Kasim Mansor.

Dalam ucapannya Kasim menjelaskan bahawa tujuan lawatan itu antara lain untuk mengawal kualiti pendidikan kejururawatan agar sentiasa relevan dengan keperluan pasaran kerja sekali gus terus melahirkan jururawat yang berkualiti dan kompeten.

“Sebagai makluman, program Diploma Kejururawatan UMS telah berjaya melahirkan lebih 10 kohort graduan yang kini berkhidmat di hospital-hospital awam dan swasta tempatan.

“Malah ramai juga antara mereka yang turut ditawarkan bekerja di luar negara seperti di Singapura, Timur Tengah dan Australia.

Kesinambungan daripada itu, UMS kini menawarkan Program Sarjana Muda Kejururawatan bermula pada tahun 2022 dengan pengambilan kohort sulung seramai 25 pelajar,” katanya.

Kasim turut merakamkan ucapan penghargaan kepada ketiga-tiga panel LJM dan MQA yang hadir.

“Semoga lawatan akreditasi ini terus menjamin kualiti yang terbaik khususnya untuk program Diploma Kejururawatan agar sentiasa berdaya saing dan melahirkan Market-Ready Graduates,” tambahnya.

Untuk rekod, lawatan akreditasi itu merupakan lawatan berkala kedua setelah lawatan pertama pada 2018 yang menyaksikanprogram Diploma Kejururawatan mendapat Pengiktirafan Penuh oleh MQA dan LJM.

Related Articles

[td_block_social_counter facebook="SabahNewsToday" twitter="@SabahNewstodayN" youtube="#" style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333"]
Iklan

Latest Articles