BN sasar menang sekurang-kurangnya 38 DUN

BATU PAHAT: Barisan Nasional (BN) menyasarkan kemenangan sekurang-kurangnya 38 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, 12 Mac ini.

Pengerusi, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata kerapuhan kerajaan negeri menyebabkan Menteri Besar, Datuk Seri Hasni Mohammad sukar membuat keputusan membangunkan Johor.

“PRN kali ini tidak dilaksanakan untuk menyusahkan rakyat, tetapi semata-mata mahu rakyat memberikan mandat semula kepada UMNO dan BN.

“Mandat baharu penting kerana kita mahu kerajaan Johor yang stabil, tetapi untuk mewujudkan kerajaan stabil perlu menang dulu.

“Tapi kestabilan tidak cukup dengan sekadar jumlah minimum, ia mesti tidak kurang 38 DUN harus dimenangi bagi memperoleh suara dua pertiga,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada program Perjumpaan Presiden UMNO bersama calon dan pengundi BN DUN Semarang laporan Berita Harian dekat sini, hari ini.

Ahmad Zahid berkata, pelbagai perubahan dan transformasi yang dilaksanakan Hasni biarpun BN mentadbir dalam tempoh singkat serta situasi kewangan terhad.

“Situasi itu berbeza ketika pemerintahan Pakatan Harapan (PH) sama ada kerajaan negeri atau pusat apabila rakyat lebih merasakan mereka dizalimi.

“Rakyat mengeluh ketika PH memerintah Johor, mereka yang memerintah Putrajaya ketika itu juga bukan mengutamakan kemajuan, tetapi balas dendam pada tokoh tertentu dan melakukan pemotongan belanjawan kerana Menteri Kewangan ketika itu (Lim Guan Eng) balas dendam kepada individu di kawasan Parlimen dan DUN yang sudah diluluskan belanjawan mereka sebelum ini.

“Begitu juga keadaan di Johor, rakyat rasa dizalimi apabila parti itu memerintah, tetapi kena ingat (doa) orang dizalimi tidak ada hijab, maka ketika itu bukan sahaja di Putrajaya, tetapi di Johor juga kerajaan bertukar,” katanya.