Amalan bergotong-royong perlu dihidupkan semula – Yakub

KOTA KINABALU: Masyarakat Kampung Kuala Manggatal perlu menjadikan ‘Budaya Gotong-Royong’ sebagai salah satu amalan dalam kehidupan seharian mereka.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi,  Datuk Yakub Khan berkata, ini kerana budaya amalan gotong-royong semakin dipinggirkan masyarakat kampung berikutan penduduk kampung beralih kepada corak kehidupan masa kini.

Yakub berucap di majlis tersebut.

Katanya, pihak pengurusan kampung boleh membuat agar semua penduduk kampung boleh terlibat sama sekali gus menjayakan setiap aktiviti yang dianjurkan di kawasan mereka.

“Kita yakin Kampung Kuala Manggatal ini mampu menjadi contoh kepada kampung lain apabila mampu menghidupkan semula amalan yang baik ini.

Penduduk kampung bersama dalam program gotong-royong.

“Kemungkinan juga penduduk kampung sudah selesa mengupah individu lain untuk membersihkan kawasan sekitar mereka. Namun amalan gotong-royong bersama masyarakat kampung tidak boleh ditinggalkan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Majlis Gotong Royong Perdana, anjuran

pihak pengurusan Kampung Kuala Manggatal dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) di sini hari ini.

Hadir sama Setiausaha Politik Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, Noraini Idris serta Pemimpin Pembangunan Masyarakat (PPM) Dewan Undangan Negeri (DUN) Karambunai Matlan Taman.

Yakub yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Karambunai berkata, ketika ini beberapa aktiviti mula dibenarkan dalam Fasa 4 Pelan Pemulihan Negara (PPN) membolehkan program gotong-royong bersama penduduk kampung dapat dijalankan.

“Kita yakin aktiviti gotong-royong ini akan diperluaskan di Dun Karambunai bagi membolehkan program dalam skala besar dapat dijalankan dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK),” katanya.