Yakub bantu mangsa kebakaran di Kampung Malawa

KOTA KINABALU: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Karambunai, Datuk Yakub Khan akan berusaha membantu keluarga mangsa kebakaran di Kampung Malawa Jalan Taman Perindustrian Kota Kinabalu (KKIP) Sepanggar di sini malam tadi.

Katanya, ketika berada di lokasi kejadian beliau turut melahirkan perasaan simpati kepada mangsa kebakaran sekali gus berharap agar mereka tabah menghadapi dugaan.

Yakub berada di lokasi kebakaran malam tadi.

“Kita akan berusaha membantu mangsa kebakaran ini memandangkan mereka tidak mempunyai tempat perlindungan serta terpaksa menumpang sementara di rumah kaum keluarga terdekat mereka.

“Kebakaran ini sudah tentu menjejaskan kehidupan seharian mereka dalam menghadapi suasana sambutan tahun baharu sekali gus menjelang musim persekolahan awal tahun depan,” katanya.

Antara rumah yang terlibat dalam kebakaran di Kampung Malawa Sepanggar.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika berada di lokasi kejadian kebakaran di sini malam tadi.

Yakub yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi berkata, pihaknya akan mengarahkan Pejabat Pemimpin Masyarakat (PPM) Dewan Undangan Negeri (DUN) Karambunai untuk mengenalpasti keperluan bagi membantu keperluan mangsa kebakaran.

Dua rumah terlibat dalam kebakaran di Kampung Malawa Sepanggar malam tadi.

“Pada peringkat awal kita akan usahakan menyalurkan keperluan harian kepada mangsa kebakaran kemudian akan membantu mereka untuk mendirikan semula rumah mereka dalam tempoh terdekat,” katanya.