Umno tak dapat jadi kerajaan tanpa sokongan PN – Hamzah

KUALA LUMPUR: Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Hamzah Zainudin memberi amaran kepada pemimpin Umno yang menggesa pilihan raya umum ke-15 (PRU15) disegerakan bahawa parti itu tidak dapat membentuk kerajaan tanpa sokongan Perikatan Nasional (PN).

Beliau berkata, PN tidak akan teragak-agak “mengambil alih kuasa”, sekiranya gesaan dari Umno untuk mengadakan PRU15 lebih awal berterusan.

Beliau mengingatkan mereka yang meminta PN menarik balik sokongan terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob supaya jangan sombong dan angkuh.

“Dia naib presiden parti itu pun boleh jadi perdana menteri. Bukan presiden mereka, bukan timbalan presiden mereka, tetapi naib presiden mereka. Mana mungkin naib presiden boleh jadi perdana menteri tanpa sokongan PN?

“Jadi yang angkuh ini pasal apa? Sudah engkau kira betul-betulkah?Sudah engkau buat bancian yang betul-betul?

“Kalau strategi kita mengena, insya Allah mereka tidak boleh menang lebih daripada 50 kerusi. Yang konon-kononnya nak mencabar kita pasal apa?” katanya dalam laporan FMT ketika menghadiri perasmian Persidangan Bersatu Wilayah Persekutuan.

PRU15 perlu diadakan menjelang September tahun depan, tetapi terdapat pemimpin Umno yang mendesak ia disegerakan tahun ini susulan kemenangan mereka dalam beberapa pilihan raya negeri baru-baru ini.

Bulan lalu, Timbalan Pengerusi Barisan Nasional, Datuk Seri Mohamad Hasan dilaporkan berkata, Oktober atau awal November adalah masa sesuai untuk mengadakan PRU15 kerana pembentangan bajet dapat diawalkan sebelum Parlimen dibubarkan.

Beliau turut mencadangkan pembentangan bajet diawalkan bagi mengelak PRU diadakan sekitar hujung November dan Disember kerana musim banjir.

Jun lalu, Pengerusi BN dan Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, masa ini sesuai untuk mengadakan PRU15 kerana sokongan pengundi muda sudah kembali kepada BN berdasarkan keputusan PRN di Sarawak, Melaka dan Johor.