UMNO Sabah alu-alukan keputusan Mahkamah lepas tanpa dibebaskan Ahmad Zahid dari 47 pertuduhan – Bung Moktar

KOTA KINABALU: Badan Perhubungan UMNO Sabah mengalu-alukan keputusan Mahkamah Tinggi Malaya di Kuala Lumpur memberikan perintah pelepasan tanpa dibebaskan terhadap 47 pertuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram melibatkan Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah Datuk Seri Panglima Bung Moktar Radin berkata pihaknya menghormati keputusan yang dibuat oleh Yang Arif Dato’ Collin Lawrence Sequerah, Hakim Mahkamah Rayuan Malaysia (bersidang sebagai Hakim Mahkamah Tinggi).

Katanya adalah penting untuk diberi perhatian bahawa perintah pelepasan ini dibuat selepas proses penilaian yang ketat oleh Jabatan Peguam Negara terhadap 47 tuduhan berdasarkan bukti pembelaan yang menyakinkan dan dikemukakan oleh pasukan pembelaan Ahmad Zahid semasa perbicaraan.

“Kami menghargai integriti dan ketelitian Jabatan Peguam Negara dalam menangani perkara ini. Keputusan Jabatan Peguam Negara untuk menghentikan prosiding jenayah mencerminkan prinsip undang-undang yang menyatakan bahawa tiada tuduhan terhadap orang yang dituduh atas siasatan yang tidak lengkap,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau yang juga Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO berkata adalah penting untuk menjelaskan prinsip undang-undang bahawa seseorang tidak sepatutnya diletakkan dalam risiko perbicaraan jenayah kecuali pendakwaan mampu membuktikan kes terhadapnya.

“Melakukan sebaliknya adalah ketidakadilan. Ia tidak adil terutamanya kerana stigma sosial yang segera melekat pada seseorang sebaik sahaja dia dituduh di mahkamah.

“Orang yang dituduh menjadi terpinggir, seringkali ditinggalkan oleh rakanrakannya, menanggung rasa malu, dan mengalami penderaan mental semasa menunggu perbicaraan.

“Ini menekankan kepentingan siasatan yang lengkap dan tidak berat sebelah sebagai asas sistem keadilan kita, memastikan bahawa individu hanya dituduh apabila ada bukti yang mencukupi terhadap mereka,” katanya.

Bung Moktar berkata undang-undang wujud bukan semata-mata untuk menghukum tetapi untuk memastikan bahawa keadilan ditegakkan, yang hanya dapat berlaku jika setiap pihak diberikan peluang yang adil untuk menyampaikan kes mereka.

Katanya mendakwa individu berdasarkan siasatan yang tidak lengkap merosakkan asas ini, mengikis kepercayaan awam terhadap sistem kehakiman dan institusi lain yang sepatutnya menegakkan kedaulatan undang-undang.

Menurutnya UMNO Sabah menegaskan keputusan oleh Jabatan Peguam Negara ini datang dalam konteks Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) yang akan ditubuhkan untuk mengkaji dakwaan dalam memoir kontroversi mantan Peguam Negara Tommy Thomas, terutamanya mengenai dakwaan pendakwaan terpilih (selective prosecution).

Katanya ini adalah pengakuan tersirat bahawa semua pendakwaan terhadap ahliahli politik UMNO termasuk bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang dimulakan oleh Tommy Thomas kemungkinan tercemar oleh tindakan salah laku.

“Ini menambah penekanan pada keperluan untuk keadilan dan proses undang-undang yang adil dalam semua prosiding perundangan, tanpa mengira individu yang terlibat, untuk menegakkan kedaulatan undang-undang,” katanya.

“Kami percaya dalam proses undang-undang dan prinsip bahawa setiap orang adalah tidak bersalah sehingga terbukti bersalah,” katanya.

Bung Moktar berkata perkembangan terkini ini memperkuatkan keyakinan dalam sistem kehakiman Malaysia dan mengulangi kepentingan siasatan yang teliti sebelum menuduh mana-mana individu di mahkamah.