Tuduhan bentuk parti baharu adalah berniat jahat – Shahelmey

KOTA KINABALU: Tiada perancangan bagi empat Ahli Dewan Undangan  Negeri (ADUN) Umno akan menubuhkan parti baharu untuk menyokong Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor serta Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

ADUN Tanjung Keramat, Datuk Shahelmey Yahya berkata, dakwaan dalam laporan itu ditokok tambah sekali gus disiarkan tanpa pengetahuan mereka menyokong Hajiji.

“Saya menafikan sekeras-kerasnya laporan ini dan tidak pernah mengeluarkan apa-apa kenyataan merujuk kepada penubuhan parti baharu atau sebarang yang berkaitan dengannya.

“Kenyataan ini disiarkan tanpa pengetahuan kami dan ia juga dilihat berniat jahat sehingga menimbulkan kekeliruan dalam kalangan rakyat di negeri ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Shahelmey berkata, beliau mengulangi pendirian tidak menyokong langkah usaha menjatuhkan kerajaan pimpinan Hajiji serta bersedia menghadapi apa jua bentuk tindakan daripada parti.

Terdahulu, Shahelmey bersama Datuk Dr Yusuf Yacob (Sindumin), Datuk Jasnih Daya (Pantai Dalit), Datuk Arsad Bistari (Tempasuk) dan Datuk James Ratib (Sugut) dilaporkan akan menubuhkan parti baharu untuk menyokong GRS dan Hajiji, jika ditunjukkan “pintu keluar” oleh Umno Sabah.