SAPP fokus pada masalah, bukannya bermain politik

KOTA KINABALU: Hasrat presiden Parti Maju Sabah (SAPP) adalah untuk membangkitkan amaran akibat buruk sekiranya rancangan penambakan dan pembangunan Lagun Likas diteruskan.

Ketua Penerangan SAPP, Chin Vui Kai berkata, langkah ini juga menunjukkan kebimbangan serta desakannya lagun itu harus kekal status quo, sebagai kolam penahan air.

Beliau menggesa semua  pihak untuk melakukan yang terbaik untuk memelihara Lagun Likas dalam kedudukannya sekarang untuk berfungsi sebagai simpanan air hujan dan  larian air mencegah banjir.

“Langkah ini adalah untuk menyedarkan rakyat Sabah supaya mengambil iktibar daripada banjir besar berlaku baru-baru ini di Taman Sri Muda di semenanjung, serta menyedari bencana serupa yang boleh berlaku dan bakal menyebabkan kerugian serius berlaku di Kg Likas dan kawasan sekitar yang lain.

“Masih ada peluang untuk menghentikan penambakan tanah, yang masih belum dilaksanakan. Semasa berkhidmat di pejabat Ketua Menteri, Yong telah membatalkan projek yang diluluskan.

“Ini bertujuan untuk menjadikan sebidang tanah hutan bakau sebagai kemudahan sukan serta mengekalkan kawasan yang memberi laluan kepada Tanah Lembap Kota Kinabalu (dahulunya dikenali sebagai Santuari Burung Likas), melindungi hutan bakau di Kota Kinabalu,” katanya.

Chin berkata, tidak perlu membuang masa untuk menuding jari atau menyalahkan apa yang belum berlaku, langkah pencegahan awal perlu dijalankan.

“Saya percaya Tan Lee Fatt, ADUN Likas, digunakan oleh kumpulan siber DAP untuk tujuan politik, kerana dia bukan seorang yang suka membuat kenyataan,” tambahnya.

Sementara itu, Chin mengucapkan terima kasih kepada Chan Foong Hin, Ahli Parlimen Kota Kinabalu kerana menyokong bantahan Yong mengenai penambakan Lagun Likas.