29 C
Kota Kinabalu
Wednesday, March 22, 2023

Sabah rekod kluster kelima libatkan institusi pendidikan

KOTA KINABALU: Sabah merekodkan satu lagi kluster baharu COVID-19 melibatkan institusi pendidikan dengan kes indeks seorang pelajar perempuan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kundasang dan tujuh kes positif yang dilaporkan daripada kluster itu setakat hari ini.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Masidi Manjun berkata Kluster Bypass Kologon-Ranau adalah kluster kelima melibatkan penularan jangkitan di institusi pendidikan di negeri itu dalam tempoh seminggu sejak Ahad lepas.

Beliau berkata kluster itu tercetus selepas kes indeks berusia 16 tahun yang merupakan pelajar yang tinggal di asrama sekolah terbabit disahkan positif COVID-19 pada 19 Jan sebelum enam individu lain turut dijangkiti wabak berkenaan.

“Kes indeks bergejala sejak 17 Jan dan kemudian melakukan ujian saringan kendiri pada tarikh sama. Sebaik didapati positif COVID-19, kes indeks memaklumkan kepada pihak sekolah dan terus dikuarantin sebelum dibawa ke klinik pada 19 Jan bagi melakukan saringan ulangan pengesahan serta disahkan positif.

“Saringan terhadap 70 kontak berjaya mengesan enam lagi kes positif menjadikan jumlah kumulatif sebanyak tujuh kes. Semua kes dalam kategori ringan (satu dan dua) dan telah diasingkan serta diberi rawatan sesuai,” menurutnya dalam kenyataan malam ini.

Sebelum ini, empat kluster melibatkan penularan jangkitan di institusi pendidikan di Sabah masing-masing dilaporkan di Putatan (Kluster Pandan-Pandan), Sandakan (Kluster Jalan Pertukangan), Ranau (Kluster Puri Ranau) dan Tambunan (Kluster Jalan Kepayan Lama).

– BERNAMA

 

Related Articles

[td_block_social_counter facebook="SabahNewsToday" twitter="@SabahNewstodayN" youtube="#" style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333"]
Iklan

Latest Articles