25 C
Kota Kinabalu
Monday, March 20, 2023

Sabah fokus kepada pembangunan modal insan – Hajiji

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri melalui pelan pembangunan Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) memberi fokus kepada pembangunan modal insan.

Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, perkara ini merupakan aset dalam menentukan masa depan negara pada masa akan datang,.

Katanya, membangunkan modal insan adalah satu kewajipan dan keperluan dalam menghadapi era globalisasi masa kini.

“Agendo Islam negeri Sabah bersama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) akan terus memperkasa Pembangunan Pendidikan Islam.

“Ini khususnya menjurus kepada program Kelas Al Quran serta Fardlu Ain (KAFA) di Sabah bagi memastikan generasi muda terus mendapat peluang pendidikan terutama dalam bidang Al-Quran dan Fardlu Ain,” katanya.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Menteri Tugas-Tugas Khas, Datuk Dr. Mohd.Arifin Mohd.Arif.

Hajiji berkata, dalam mendepani tranformasi pendidikan yang semakin kompleks dan mencabar, pemerkasaan dalam membangun dan memperkukuh sistem pendidikan Islam khususnya program KAFA yang memfokuskan pendidikan rendah juga harus maju ke hadapan.

“Pihak terlibat dalam tadbir urus pendidikan perlu berfikiran kreatif dan kritis untuk mengejar perubahan demi perubahan seiring pendidikan arus perdana,” katanya.

Menurutnya, peranan guru-guru KAFA amat besar dan penting dalam membentuk generasi pelapis yang berilmu, beriman, berakhlak serta beramal dengan gaya hidup Islam. Sementara semua pihak seperti ibu bapa, guru, masyarakat dan kepimpinan di setiap peringkat perlu mengambil bahagian dalam merealisasikan hasrat tersebut.

Menyentuh Skim Pinjaman Buku Teks diberikan secara percuma kepada murid-murid KAFA di negeri ini beliau berharap melalui bantuan itu akan menjadikan sesi pengajaran dan pembelajaran lebih efektif.

“Guru-guru KAFA akan dapat mengajar dengan lebih mudah, murid-murid akan lebih tekun dan bersemangat dalam mempelajari ilmu agama di negeri ini.

“Kerajaan Persekutuan akan terus prihatin dan komited terhadap keperluan dan kebajikan warga KAFA seluruh Malaysia dan tidak ada yang dibelakangkan atau diketepikan,” katanya.

Related Articles

[td_block_social_counter facebook="SabahNewsToday" twitter="@SabahNewstodayN" youtube="#" style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333"]
Iklan

Latest Articles