RM5.76 juta dibelanjakan bangunkan 4 Pusat Produk IKS di Sabah – Hajiji

RANAU: Sejumlah RM5.76 juta dibelanjakan bagi menubuhkan empat Pusat Produk IKS Industri Kecil dan Sederhana (IKS) pada tahun ini.

Ketua Menteri, Datuk Hajiji Noor, berkata, empat Pusat Produk IKS itu meliputi di Tawau, Keningau, Kota Marudu dan Tuaran manakala satu lagi di Papar kini sedang dibangunkan dijangka beroperasi dalam tempoh terdekat ini.

Pemilik Gerai Kimlin Besiau, memberikan Cenderamata kepada Hajiji Noor ketika melawat gerai di sini hari ini. Gambar oleh: JKM

Katanya, usaha ini dijangka bagi membantu mempromosi serta menjual hasil produk keluaran penduduk tempatan khususnya di negeri ini.

“Pembukaan empat Pusat Produk IKS ini adalah antara dua inisiatif  diambil kerajaan bagi membantu usahawan IKS dalam memperluas skop jualan mereka agar dikenali di seluruh negara.

“Kita yakin pembukaan lebih banyak Pusat Produk IKS ini akan membantu menjayakan Kempen Belilah Barangan Buatan Sabah sekali gus memberi impak yang sangat besar kepada sektor peruncitan tempatan khususnya di negeri ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Kempen Belilah Barangan Buatan Sabah di Kiaburi Plaza, Ranau di sini hari ini.

Hajiji berkata, sehingga kini tiga Pusat Produk IKS sudah beroperasi di Wisma Tun Fuad Stephens, Kota Kinabalu, Beaufort manakala Ranau adalah daerah terbaharu dilancarkan hari ini.