Penyertaan KTC pada program amal berbuka puasa bersama UPPM harus diberi pujian – Shahelmy

KOTA KINABALU : Penglibatan Syarikat Kim Teck Cheong Consolidated Berhad dalam aktiviti Program Jelajah Amal Berbuka Puasa dilihat merupakan satu contoh terbaik kepada syarikat korporat lain di negeri ini.

Timbalan Ketua Menteri III Datuk Shahelmey Yahya berkata, syarikat ini menjalin kerjasama dengan Unit Pemimpin Pembangunan Masyarakat (UPPM) dilihat sebagai tepat pada masanya membolehkan lebih ramai masyarakat kurang upaya dapat dibantu di seluruh negeri ini.

Dexter Lau menyampaikan sumbangan kepada kanak-kanak dalam program tersebut.

Katanya, komitmen syarikat ini perlu dijadikan contoh agar lebih ramai golongan sukarelawan, badan bukan kerajaan (NGO) tampil bersama-sama menjayakan inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR) mereka.

“Kita harus beri pujian kepada Syarikat Kim Teck Cheong Consolidated Berhad yang dilihat sangat komited menjalin kerjasama strategik bersama UPPM sehingga menarik minat masyarakat hadir menerima bantuan serta sumbangan tersebut.

Antara penerima sumbangan di majlis tersebut.

“Selepas ini kita akan melihat kerjasama ini mungkin akan diteruskan pada masa depan selepas melihat komitmen mereka dalam menyalurkan sumbangan kewangan serta bantuan lain dalam menjayakan program amal berbuka puasa di seluruh negeri ini,” katanya dalam Majlis Berbuka di Dewan Sri Putatan di sini, semalam.

Shahelmy merupakan Menteri Kerja Raya Sabah berkata, lebih menarik perhatian apabila Pengarah Urusan Syarikat Kim Teck Cheong Consolidated Berhad Datuk Dexter Lau bukan beragama Islam.

“Kita di Sabah sangat terbuka sambil mengalu-alukan penyertaan lebih ramai golongan korporat bersama-sama menyumbang menjayakan aktiviti amal yang dianjurkan oleh kerajaan negeri.

“Saya harus beri pujian kepada Syarikat Kim Teck Cheong Consolidated Berhad, ini merupakan contoh terbaik yang perlu dicontohi oleh golongan korporat yang lain agar lebih ramai bersama-sama terlibat dalam membantu golongan yang memerlukan di negeri ini.

Sementara itu, Pengarah Urusan Syarikat Kim Teck Cheong Consolidated Berhad, Datuk Dexter Lau berkata, penglibatan KTC dalam program amal berbuka puasa ini merupakan salah satu ruang serta peluang untuk menjalin kerjasama dengan agensi kerjaan di Sabah.

“Melalui program ini, KTC akan menawarkan peluang pekerjaan selain dapat membantu mereka yang kurang berkemampuan dengan menyalurkan sedikit bantuan untuk meringankan beban menjelang Hari Raya Aidilfitri.

“Kita bersiap sedia untuk meneruskan kerjasama ini di tahun depan sekiranya jika UPPM dapat memberikan ruang bagi sama-sama terlibat dalam menjayakan program di masa depan,” jelas Dexter.

Hadir sama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Petagas Datuk Awang Ahmad Sah Awang Sahari, Pengarah UPPM Sabah Datuk Awang Kadin Tang, dan Pegawai UPPM Tanjung Aru Mohd Reduan Aklee.