Penjawat awam perlu berminda terbuka terima, laksana pembaharuan

PUTRAJAYA: Penjawat awam perlu berminda terbuka dan positif dalam menerima serta melaksanakan pembaharuan dasar atau peraturan kerajaan, kata Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Mohd Khairul Adib Abd Rahman.

“Pembaharuan dan perubahan adalah sangat penting terutama dari segi amalan dan prosedur bekerja, supaya perkhidmatan kepada rakyat dan sektor perniagaan tidak terjejas, malah boleh dipertingkatkan lagi.

“Perkhidmatan awam hari ini perlu bergerak secara tuntas dan strategik dalam mendepani cabaran pasca COVID-19,” katanya ketika berucap pada perhimpunan bulanan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) secara maya hari ini.

Pada majlis itu beliau turut melancarkan Panduan Perkhidmatan Pelanggan Sektor Awam terbitan Bahagian Penyelidikan, Perancangan dan Dasar JPA sebagai rujukan kepada penjawat awam yang bertugas di kaunter perkhidmatan setiap kementerian serta agensi kerajaan.

Susulan Kempen Jom Semak yang dilancarkan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali pada 25 Oktober lalu, Mohd Khairul Adib, berkata semua kementerian dan agensi kerajaan perlu bersikap lebih kritikal dalam membuat semakan terhadap peraturan sedia ada agar tidak membebankan rakyat.