Orang awam mempunyai sebab kukuh untuk mengambil berat tentang kekerapan jenayah kekerasan – Yong

KOTA KINABALU: Bekas Ketua Menteri Datuk Yong Teck Lee berkata Orang awam mempunyai sebab yang kukuh untuk sangat mengambil berat tentang jenayah kekerasan rawak yang baru-baru ini melanda penduduk tempatan di rumah dan di jalanan pada siang hari.

Katanya orang awam merasa takut akan menjadi mangsa ragut, dipukul, rumah dan pejabat dipecah masuk dan kereta dicuri.

“Pencuri ragut juga menjadi lebih agresif dan ganas telah menyerang seorang wanita di Jalan Gaya pada siang hari telah ditangkap hanya kerana dia tidak takut untuk menyerang lagi pada waktu malam dan dikejar oleh orang ramai dan kemudiannya ditangkap oleh polis yang sedang bertugas.

“Walaupun rakyat sepenuh hati menyokong agensi penguatkuasa undang-undang, terutamanya polis, dalam memerangi jenayah dan menangkap penjenayah, orang awam juga mengharapkan pihak berkuasa kita meningkatkan operasi anti-jenayah.

“Sudah sampai masa tindakan segera diambil terhadap kegiatan haram dan pembeli barang curi,” katanya menerusi satu kenyataan.

Sebagai contoh, Yong yang juga Presiden Parti Maju Sabah berkata, sudah tiba masanya untuk melakukan tinjauan besar-besaran ke atas koloni setinggan dan lokasi lain yang disyaki di mana suspek utama diketahui berkumpul.

“Adalah diandaikan bahawa suspek utama boleh diketahui oleh jiran mereka yang boleh dibuat untuk mendedahkan identiti pencuri.

“Penekanan juga mesti dibuat untuk mengesan transaksi barang curian. Pembeli barang curi juga perlu dikenakan tindakan tegas,” katanya.

Yong yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Dilantik berkata Umum mengetahui bahawa pencuri dan perompak terpaksa menjual barang yang dicuri seperti komputer riba, telefon, barang kemas, malah kereta, dan sebagainya kepada pembeli yang tidak bertanggungjawab.

“Adalah mustahil semua pembeli barang curi tersebut tidak mengesyaki barang yang mereka beli di pasar gelap adalah barang curi.

“Jelas sekali, pencuri (yang kini dalam tahanan polis) mengetahui identiti pembeli barang curi tersebut.

“Saya mengetahui empat kes pecah rumah baru-baru ini, sekurang-kurangnya satu daripadanya kini telah diselesaikan, yang kita memuji polis Kota Kinabalu atas tindakan yang berkesan,” katanya.

Yong berkata DBKK (Dewan Bandaraya Kota Kinabalu) juga harus digalakkan dan diberi dana yang mencukupi untuk memasang kamera litar tertutup (CCTV) di lokasi strategik bagi menghalang dan, apabila perlu, membantu dalam menyelesaikan jenayah jalanan.