33 C
Kota Kinabalu
Sunday, June 4, 2023

MPS perlu tangani masalah sampah di Kampung Sim-Sim

SANDAKAN: Majlis Perbandaran Sandakan (MPS) perlu mencari jalan bagi menyelesaikan menyelesaikan masalah sampah di Kampung Sim-Sim dalam tempoh terdekat.

Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah, Datuk Seri Dr. Joachim Gunsalam berkata, masalah ini sudah berlarutan sejak sekian lama sehingga kini gagal diambil tindakan.

Katanya, MPS perlu mencari jalan terbaik bagi menyelesaikan masalah sampah di atas perkampungan air agar mengelak ia berlarutan di masa depan.

“Masalah sampah ini sudah dihadapi lama penduduk di perkampungan air itu. Sampah dibawa oleh arus pergerakan laut sehingga menjadi longgokan sampah.

“Perkara ini menarik perhatian saya dan pada hari ini. Ketika ini saya bersama Presiden Majlis MPS Henry Idol berbincang bersama dengan Setiausaha Tetap Datuk Dr. Jamili Nais untuk menangani isu ini,” katanya di sini hari ini.

Dr. Joachim berkata, Sim-Sim berpotensi untuk menarik pelancong untuk datang ke sini untuk menikmati makanan laut yang segar.

“Jika masalah ini tidak dibendung, ia akan memberikan imej yang tidak menyenangkan kepada pengunjung yang datang ke restoran di sini,” katanya.

Related Articles

[td_block_social_counter facebook="SabahNewsToday" twitter="@SabahNewstodayN" youtube="#" style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333"]
Iklan

Latest Articles