MKIC-UMS mahu jalin kerjasama berimpak tinggi

KOTA KINABALU: Malaysian Kuwaiti Investment Co (MKIC) Sdn. Bhd mahu mengadakan pelbagai kerjasama berimpak tinggi bersama Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Pengerusi Lembaga Pengarah MKIC, Datuk Seri Dr. Sabin Samitah berkata, kerjasama itu merangkumi aktiviti penyelidikan dan pembangunan khususnya dalam bidang pertanian dan perladangan.

Kita juga berhasrat menghantar para kakitangan MKIC mengikuti beberapa program atau kursus di UMS sebagai memberi galakan untuk perkembangan karier mereka.

“Pada masa yang sama, kita membuka ruang kepada para pelajar UMS untuk menjalani latihan industri di MKIC selain pelbagai kerjasama lain yang kita boleh laksanakan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengetuai rombongan MKIC pada kunjungan dan perbincangan bersama pihak UMS di sini.

Ahli delegasi MKIC turut disertai Ahli-ahli Lembaga Pengarah, Datuk Mohd Redzuan Hasan, Datuk Dr Mohamad Hashim Ahmad Tajudin, dan Alan Abdul Rahim.

Sementara itu, Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Kasim Mansor turut mengalu-alukan hasrat kerjasama itu yang disifatkannya amat strategik dan tepat pada masanya.

Menurut beliau, sebagai sebuah universiti komprehensif, UMS sentiasa dengan tangan terbuka untuk mengadakan jalinankerjasama dengan pelbagai pihak khususnya pihak industri.

Kerjasama dengan MKIC kelak bukan sekadar untuk manfaat kepada para pelajar dan penyelidik UMS, tetapi yang jauh lebih penting ia mampu menyumbang kepada pembangunan komunitiseiring dengan slogan UMS, Leading towards Innovative Societies.

Ia sekali gus turut mendukung usaha kita untuk membantu Kerajaan Sabah merealisasikan hala tuju Pelan Pembangunan Sabah Maju Jaya,” tambahnya.

Untuk rekod, syarikat MKIC telah beroperasi lebih 40 tahun sejak tahun 1980.