KKR Sabah cadang laksana caj pembetungan

SANDAKAN: Kementerian Kerja Raya Sabah bercadang melaksanakan caj perkhidmatan penyelenggaraan pembetungan di negeri itu bagi memastikan sistem pembetungan berada di tahap terbaik.

Menteri berkenaan Datuk Seri Bung Moktar Radin, yang juga Timbalan Ketua Menteri Sabah, berkata undang-undang bagi tujuan itu akan digubal untuk menyatukan bil pembetungan dengan bil air.

“Di Sabah, kita belum ada akta untuk pungutan pembayaran pembetungan… Kita akan sampai ke tahap itu satu hari nanti (caj pembetungan) kerana pembetungan teramat penting sebab mana-mana tempat di dunia, keutamaan mereka ialah kesihatan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan upacara pecah tanah projek pembinaan loji rawatan kumbahan dan rangkaian paip pembetungan Sandakan hari ini.

Beliau berkata caj itu nanti tidak akan terlalu mahal sehingga membebankan rakyat namun mereka perlu bertanggungjawab dalam memastikan kesihatan bersama terpelihara.

Katanya Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Negeri diminta melihat bagaimana kaedah itu boleh dipanjangkan ke perkampungan atas air.

Bung Moktar berkata ia sama ada dalam bentuk memberikan kesedaran mengenai kesihatan dan kebersihan kepada masyarakat atau menggalakkan rumah menggunakan tandas dengan sistem perpaipan yang boleh menyalurkan kumbahan ke sistem pembetungan.

Projek itu, yang bernilai RM221 juta, dijangka siap pada 2025 dan memanfaatkan kira-kira 70,000 penduduk.

— BERNAMA