32 C
Kota Kinabalu
Wednesday, March 22, 2023

GRS tidak perlu WARISAN atau bubar DUN, tingkat kerjasama dengan BN

KOTA KINABALU: Cadangan agar Gabungan Rakyat Sabah (GRS) bekerjasama dengan Parti Warisan (WARISAN) atau membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah adalah langkah tidak wajar ketika ini.

Penolong Setiausaha Agung Parti Solidariti Tanah Airku (STAR), Rizal Johari berkata, sebaliknya GRS terus memperkukuhkan jalinan kerjasama sedia ada dengan Barisan Nasional (BN) Sabah.

“GRS dan BN Sabah mempunyai perancangan bersama dalam usaha untuk membangunkan Sabah yang berpandukan Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) Kerajaan Negeri GRS-BN.

“Malah, kedua-dua pihak akan terus memperkukuhkan lagi kerjasama sedia ada,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Rizal yakin GRS dan BN Sabah akan sentiasa mencari titik persamaan dalam usaha untuk mentadbir dan memajukan negeri ini.

“Walaupun adakala kedua-dua pihak tidak sehaluan dalam hal-hal tertentu, kita akan sentiasa mencari dan kembali kepada titik persamaan di antara kita.

“Dan titik persamaan kita adalah perjuangan untuk Sabah dan rakyat negeri ini. Ini tidak seharusnya kita korbankan hanya disebabkan oleh keadaan politik yang berlaku sekarang.

“Atas sebab ini, GRS tidak perlu untuk menjalinkan kerjasama politik dengan WARISAN buat masa ini atau membubarkan DUN untuk membuka laluan kepada pilihan raya negeri.

“Ketika ini, Kerajaan GRS-BN sedia ada perlu tumpukan kepada tanggungjawab mengurus tadbir negeri ini dan teruskan dengan perancangan pembangunan yang telah dirancang,” katanya.

Katanya lagi, apa pun yang sedang berlaku dalam arena politik nasional, rakyat Sabah dan para pemimpin di negeri ini kekal menghargai kestabilan politik di Sabah.

Related Articles

[td_block_social_counter facebook="SabahNewsToday" twitter="@SabahNewstodayN" youtube="#" style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333"]
Iklan

Latest Articles