Christina peka dengan keperluan pelancongan Sandakan bagi tingkat ekonomi tempatan.

KOTA KINABALU: Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Christina Liew berkata beliau telah mendorong kemajuan Sandakan dari perspektif pelancongan untuk meningkatkan ekonomi tempatan.

Beliau berkata ini kerana Sandakan sentiasa menjadi pintu masuk kepada hidupan liar ikonik Sabah seperti Gajah Pygmy Borneo, Orang Utan dan Monyet Proboscis.

Beliau percaya Malaysia Airports Sdn Bhd (MASB) yang menguruskan Lapangan Terbang Sandakan mempunyai pelan pengoptimuman untuk lapangan terbang itu yang disertakan dengan peruntukan.

“Saya akan bertemu dengan pegawai MASB dalam masa terdekat untuk membincangkan beberapa isu penting berkaitan Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA). 

“Saya akan mengetahui lebih lanjut mengenai pelan pengoptimuman Lapangan Terbang Sandakan dan mengambil peluang untuk menyampaikan kebimbangan yang dibangkitkan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Tanjung Papat (Datuk) Frankie Poon,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Pada Pameran Perjalanan Malaysia International Travel Mart (MITM) 2023 baru-baru ini, di sini,  Christina menekankan keperluan untuk meningkatkan penerbangan terus ke Sandakan semasa perbualan dengan pegawai Malaysia Aviation Group (MAG).

Poon dalam satu kenyataan pada hari Rabu lepas berkata Sandakan sedang “mati” dan memerlukan “resusitasi” kerana kekurangan infrastruktur dan pembangunan pelancongan.

Beliau menyeru Kerajaan untuk melakukan lebih banyak lagi untuk Sandakan untuk meremajakan industri pelancongannya.

“Saya bersetuju dengan (Datuk) Poon bahawa perhubungan udara adalah amat penting, dan lonjakan penerbangan terus dari destinasi antarabangsa atau pelancongan domestik sangat diperlukan untuk memulihkan ekonomi Sandakan,” katanya.

Menurut Christina cadangan projek Koridor Makanan Gajah di Wilayah Hilir Kinabatangan akan memberi sedikit kesan limpahan ekonomi ke Sandakan.